Hoog Catharijne, Utrecht

VMRG leden
Kingspan Light + Air NL b.v.
Blitta BV
Vorsselmans NV
Opdrachtgever
Klépierre
Architect
STIR Architecture, Amsterdam en OZ, Amsterdam
Aannemer
BAM Utiliteitsbouw
Opleverdatum
Januari 2019
Provincie
Utrecht
Projectbeheerder
Kingspan Light + Air NL b.v.

Over het project

Winkelcentrum Hoog Catharijne is in opdracht van Klépierre, eigenaar van het winkelcentrum, verbouwd. Daglichttoetreding speelde een belangrijke rol bij deze verbouwing.

In opdracht van BAM Utiliteitsbouw was Kingspan Light + Air (voorheen Brakel Atmos) intensief betrokken bij deze omvangrijke verandering van het winkelcentrum. Kingspan Light + Air realiseerde niet alleen de glazen daken van de Noordpassage, Zuidpassage en het Bruggebouw maar ook de glasdakconstructie en de unieke glazen gevels van de Stadskamer. Daglicht en transparantie waren essentieel in het nieuwe ontwerp. 

Noordpassage
In deze winkelpassage heeft het  winkelend publiek  ‘contact met buiten’ via een glazen overkapping van ± 10 x 60 meter in de vorm van een lessenaardak. Het dak ziet er architectonisch bijzonder uit, onder meer vanwege de verspringende ‘halfsteens’ toegepaste beglazing. Deze beglazing bevat een speciale grijze dot-print met 60% bedrukking. Het betreft een semi-structurele glasconstructie waarbij, in verband met de flauwe hellingshoek, gebruik gemaakt is van een weatherseal kitnaad met drukschijven. Kingspan Light + Air engineerde het complete glasdak inclusief de stalen liggers waarin verlichting en sprinkler geïntegreerd zijn.

Zuidpassage
De architect wenste slanke glasconstructies in de Zuidpassage.  Voor de lessenaardaken, op stalen spanten,  engineerde Kingspan Light + Air een nieuw dwarsprofiel om een slanke constructie mogelijk te kunnen maken. Onder de stalen liggers zijn trekstangen toegepast. De toegepaste beglazing heeft een bedrukking met een dekkingsgraad van 10%.

Bruggebouw
Het Bruggebouw ligt tussen het Poortgebouw en het Radboudkwartier en vormt daarmee de verbinding tussen beide delen van Hoog Catharijne. Hier is gekozen voor een  semi-structurele glasconstructie op stalen spanten die - net als de andere glasdaken - incidenteel beloopbaar uitgevoerd is voor onderhoud en bewassing. Ook deze beglazing heeft een printbedrukking van 60%.
 

Stadskamer: unieke gevel met glazen vinnen

De Stadskamer bevindt zich boven het water van de Catharijnesingel. Bezoekers kunnen onder zich rondvaartboten zien passeren. Er is veel overleg met de architect geweest over deze bijzonder glazen gevel. De gevel begint 4 meter boven de entreevloer en bestaat uit verticale glazen vinnen die gemonteerd zijn tegen stalen kokers. Trekstangen verbinden de vinnen met elkaar en zorgen ervoor dat die op hun plaats blijven en niet gaan kantelen. Aan de zijkant bevinden zich beugels waaraan de trekstangen zijn bevestigd. Deze constructie vangt de horizontale krachten op. De stalen liggers in het dak dragen deze gevel van maar liefst 40.000 kg.


Zeer bijzondere gevel
Voor de opvallende, veelkleurige kopgevel van het Poortgebouw heeft Blitta in opdracht van Klépierre een gevelsysteem ontwikkeld waarbij de profielen 3D kunnen torderen. Daarmee werd de complexe bolvorm van de gevel realiseerbaar. Beglazing en panelen konden door het integrale bevestigingssysteem koud vervormd worden, waardoor vervormingen tot 10 centimeter mogelijk werden. De gevel is geëngineerd in 3D BIM. Elk gevelvlak is uniek qua afmeting en tordering. Naast de technische uitvoerbaarheid was bereikbaarheid en het realiseren van doorlopende water- en winddichting voor de montage een uitdaging. Omdat de horizontale belijning van de gevel verspringend is en afwijkende doorbuigingen, overspanningen en overlappende delen omvat, zijn voor meerdere specifieke geveldelen speciale gevelsystemen ontwikkeld. Hier is BIM-moduleren ingezet voor de verdere aansturing van de werkvoorbereiding en productievoorbereiding. Ook het Entreegebouw is voorzien van vliesgevelsystemen voor het realiseren van de gevelsluitingen, met wederom uitdagingen als grote overspanningen en ruitafmetingen.

Glazen dak
De atriumoverkapping van de Stadskamer is opgebouwd uit 9 zadeldaken (10,40 x 16) en heeft een totale afmeting van 93,6 x 16 meter. De beglazing van deze overkapping heeft een printbedrukking van 30%. Aan beide zijden van deze glasconstructie komen over de volledige breedte van de Stadskamer 2 lessenaardaken van 2,5 meter. Deze lessenaars zijn uitgevoerd zonder print.

Aan de noord- en de zuidzijden van de stadskamer bevinden zich 2 luifels van 16 x 8 meter. In dit Brakel systeem zijn witte aluminium panelen geïntegreerd. De luifels fungeren als een soort droogloop boven de bruggen. De luifels bevatten een tussengoot voor afwatering van regenwater.