Erasmus MC, Rotterdam

VMRG leden
Kingspan Light + Air NL b.v.
VMRG partners
Boon Edam Nederland BV
Profimax BV
Opdrachtgever
Erasmus MC
Architect
EGM architecten
Aannemer
Bouwcombinatie Erasmus MC
Opleverdatum
Januari 2018
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
Fedde de Weert Architectuurfotografen
Projectbeheerder
Kingspan Light + Air NL b.v.

Over het project

Midden in Rotterdam staat het grootste universitair medisch centrum die verbonden is aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op de plek van een bestaand ziekenhuis is een nieuw complex gerealiseerd waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. Het Erasmus MC voldoet aan de meest actuele inzichten, waarbij de zelfredzaamheid en het welzijn van de patiënt voorop staat.

 

Verbinding
Door de nieuwbouw heeft het Erasmus MC nu van losse gebouwen een verbinding gemaakt door middel van loopbruggen en dat maakt het nu een efficiënt, compact en geïntegreerd geheel.

Bij het Erasmus MC draait alles om excellente zorg, wetenschappelijk is bewezen dat een prettige omgeving bijdraagt aan het welzijn van patiënten en medewerkers. Daarom spelen ruimte, daglicht, uitzicht, oriëntatie, groen en zelfredzaamheid een grote rol.

De medische stad
Het ziekenhuis lijkt op een medische stad met straten, pleinen, groen en gevels met een stedelijke uitstraling. Aan de randen van het ziekenhuis zorgt de glazen overkapte buitenruimtes voor verbinding met de stad. De buitenruimte heeft een lengte van 300 meter en een breedte van 20 meter, dit verbindt de bestaande bouw met de nieuwbouw. Ook staat er een 120 meter hoge kantoortoren die mooi past in de Rotterdamse skyline.

Vanuit het publieke gebied zijn alle afdelingen gemakkelijk te bereiken. Het gebied biedt structuur en is overzichtelijk. Dankzij de atria aan de voorgevels heeft het Erasmus MC zelfs tot de laagste niveaus daglicht. Het geheel van overzicht, uitzicht, daglicht, winkels en restaurants creëert een ideale ontmoetingsplek voor patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers.

De inrichting 
van het gebouw is losgekoppeld van het casco-ontwerp, zodat de laatste inzichten en technische ontwikkelingen konden worden meegenomen. Dit maakt het Erasmus MC een gebouw van en voor de toekomst, waarbij zorg zowel letterlijk als figuurlijk om de patiënt heen wordt gebouwd.

Duurzaamheid
Het ziekenhuis beschikte bij ingebruikname over een Pharmafilterinstallatie. Groene daken zorgen voor vertraagde afvoer van regenwater. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag.
 

Kingspan Light + Air realiseerde de glasdaken en de talrijke glasgevels met geïntegreerde ventilatie/RWA in het nieuwe ziekenhuis.

 

Openheid en transparantie zijn belangrijke kwaliteiten van het goede, nieuwe ziekenhuis. Kwaliteiten die ook zijn terug te vinden in de architectuur. In de uitbreiding met maar liefst 185.000 m2 is aan glas een prominente rol toebedeeld. In totaal wordt ruim 30.000 m2 glas verwerkt in de gevels en de daken. Via de glasoverkapte passage van300 m lang en de diverse atria worden patiënten, familie, studenten en medewerkers door het omvangrijke gebouw geleid.

 

Kingspan Light + Air heeft het onderstaande gerealiseerd:

Glasdaken

De Passage is een lange straat van 300 x20 m, die helemaal is overdekt met een glazen dak. Deze transparante straat verbindt de bestaande bouw en de nieuwbouw met elkaar.

 

Atria

Daarnaast heeft het gebouw twee grote atria: boven het Sophiaplein en bij de afdeling Oncologie. Doordat de atria aan de buitengevel gesitueerd zijn, staat het ziekenhuis direct in contact met de stad.

 

Entreeluifel

Mensen die naar het ziekenhuis komen, worden tegen weer en wind beschermd door een glazen luifel bij de entree.

 

Glasgevels

De glasgevels dragen in belangrijke mate bij aan de openheid en transparantie van het Erasmus MC. Kingspan Light + Air realiseerde diverse omvangrijke glasgevels:

- een tweedehuidfaçade;

- spider systeemgevels;

- structurele rubber-op-staal gevels;

- rvs gevels;

- gevels opgebouwd uit glasroedesystemen.

 

Brandveiligheid en ventilatie

Ten behoeve van zowel de brandveiligheid als de dagelijkse ventilatie is de luchttoevoer geregeld met 140  structureel verlijmde Estra glaslamellen, die in de gevels zijn opgenomen. Voor rook- en warmteafvoer integreerde Kingspan Light + Air 82 architectonische Ventria uitzetramen in het glazen dak van de passage. Naast deze uitzetramen zorgen nog eens 7 mechanische ventilatoren voor de afvoer van rook en warmte.


Door de jaren heen zijn er veel toegangsproducten van Boon Edam geïnstalleerd. Zo bevat de hoofdentree een aantal grote en hoge automatische draaideuren van het type Tournex. Daarnaast zijn er Cirsleslide gebogen automatische schuifdeuren en Tourlock high security draaideuren geplaatst. Verder is op de campus bij het Food Court ook nog een automatische Duotour draaideur met geïntegreerde schuifdeuren geïnstalleerd en zijn er nog vele andere toegangsoplossingen te vinden.