Amphia ziekenhuis, Breda

VMRG leden
JM van Delft & zn.
De Groot & Visser BV
Vorsselmans NV
VMRG partners
Pilkington Nederland B.V.
Profimax BV
Opdrachtgever
Amphia Ziekenhuis Breda
Architect
Wiegerinck Architectuur Stedenbouw
Aannemer
Metaflex Doors Europe BV
Opleverdatum
November 2018
Provincie
Noord-Brabant
Fotograaf
Foto's Vorsselmans (Beeld Werkt)
Projectbeheerder
JM van Delft & zn.

Over het project

Het Amphia Ziekenhuis is één van de grootste Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen met opleidingserkenning in Nederland. De locatie ‘Molengracht’ wordt het centrum voor reguliere specialistische zorg voor Breda en omgeving enerzijds en voor hoogwaardige topklinische en topreferente zorg voor het volledige adherentiegebied anderzijds. In de nieuwbouw zal de acute en intensieve medische zorg evenals een deel van de electieve, planbare zorg worden ondergebracht.

In dit nieuwe, state of the art ziekenhuis kan tegemoet worden gekomen aan de nieuwste eisen met betrekking tot diagnostiek, behandeling en patiëntenzorg. De nieuwbouw bestaat uit vier nieuwe gebouwen met elk een eigen kleurstelling die naast elkaar staan en bij elkaar ongeveer 80.000 m2 groot zijn. De gebouwen worden 'vastgemaakt' aan het bestaande ziekenhuis aan de Molengracht. Dit pand blijft gewoon bestaan en wordt, wanneer de nieuwbouw klaar is, opgeknapt. Met de productie en montage van 30 aluminium binnenpuien levert JM van Delft & zn een bijdrage aan de realisatie van nieuwe IC-afdeling die in één van de vier nieuwe gebouwen wordt gehuisvest.


De nieuwbouw is ontworpen en gebouwd met een hoofdrol voor de aspecten duurzaamheid, flexibiliteit en toekomstbestendigheid. De gevels zijn voorzien van diverse samenstellingen van zonwerende beglazing: Pilkington Insulight™ Sun, Pilkington Suncool™ 50/25 en de thermisch isolerende beglazingen Pilkington Insulight™ Therm en Pilkington Optitherm™ S3. Om de brandwerendheid te garanderen zijn de beglazingen gecombineerd met brandwerend Pilkington Pyrodur® en Pilkington Pyrostop®.