Stadhuis, Woerden

VMRG leden
De Groot & Visser BV
VMRG partners
Schüco Nederland BV
Opdrachtgever
Gemeente Woerden
Architect
Cepezed te Delft
Aannemer
BAM Bouw en Techniek regio Midden te Bunnik
Opleverdatum
Februari 2019
Provincie
Utrecht
Projectbeheerder
De Groot & Visser BV

Over het project

Toekomstbestendig stadhuis Woerden door renovatie

Het Woerdense stadhuis voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Het was te groot en bouwkundig en klimatologisch verouderd. De raad heeft daarom eind 2015 besloten tot een ingrijpende renovatie over te gaan. De renovatie is een combinatie van inkrimping en modernisering van het pand.

Bij alle onderdelen van de renovatie, vanaf de sloop en tijdelijke huisvesting tot en met herbouw, heeft de gemeente Woerden nadrukkelijk gekeken naar circulariteit, energiebesparing en materiaalgebruik. Het bestaande pand is tot op het beton gestript en 98% van de vrijgekomen materialen is hergebruikt en binnen een straal van 25 km verwerkt.

Er is veel aandacht besteed aan het minimaliseren van de energiebehoefte. Zo is in het nieuwe ontwerp van Cepezed veel glas opgenomen waardoor er veel natuurlijk daglicht binnentreedt.

In opdracht van BAM Bouw en Techniek zijn hier Schüco ramen, deuren, vliesgevels – deels in Aufsatz geplaatst welke direct op de staalconstructie is gemonteerd -, automatische schuifdeuren in twee tochtsluizen alsmede de Alucobond en aluminium gevelbekleding.

Mede door de nieuwe gevels is het pand geüpgraded van energielabel G+ naar label A+ en is het nieuwe stadhuis klaar voor de toekomst.