Post X, Antwerpen

VMRG partners
Alumet B.V.
Hydro Building Systems Netherlands BV > Merk Sapa
Hydro Building Systems Netherlands BV > Merk Wicona
Opdrachtgever
Iret Development Antwerpen
Architect
Architectencombinatie Jasper-Eyers Architects en Stéphane Beel Architects + John Eyers
Aannemer
Besix N.V. en Van Laere N.V.
Opleverdatum
Oktober 2018
Provincie
Buitenland
Fotograaf
Besix NV (Alumet)

Over het project

De Antwerpse ring krijgt uitbereiding van een nieuw masterplant “Post X”. Met Post X krijgt Antwerpen een aanzienlijke uitbreiding van zijn kantorenvastgoed. De ontwikkeling van Iret Development biedt met 130.000 m² ook plaats aan allerhande nevenfuncties. Het plan omvat kantoren, school, winkels, vrijetijdsfacilitieten 140 kamerig hotel. Op dit moment wordt het mastergebouw van de Antwerpse politie gerealiseerd.

Post X is een hoogwaardig en duurzame ontwikkeling met hoogstaande architectuur. De kantoren zullen de helft minder verbruiken dan standaard kantoorgebouwen. Post X is één van de grootste passieve kantoorprojecten van België. Daarbij werden alle parameters in rekening gebracht, van oriëntatie en beglazingsratio tot de toegepaste technieken, zoals betonkernactivering.

Het pand bestaat uit een plint die de verbindingen maakt tussen alle gebouwen met daarboven de kantoren. Hydro heeft voor dit masterplan projectprofielen gemaakt dit zeer hoog isolerend zijn en ver boven de huidige norm geleverd zijn, zonder dat we naar zeer extreme profielen zijn gegaan. Duurzaamheid zit bij Hydro hoog in het vaandel. Zo beschikt Hydro over wind een waterkrachtcentrales waarmee het nieuwe aluminium duurzaam gemaak wordt. Maar vooral wordt er in gezet op circulariteit. Hydro maakt nieuwe ramen uit ramen die al levensduur hebben gehad. Duurzaamheid is de standaard bij Hydro en daardoor is dit project perfect gerealiseerd door Hydro samen met Byldis Facades.

WICONA en Sapa zijn onderdeel van Hydro. Hydro is een volledig geïntegreerd aluminiumbedrijf met een combinatie van lokale expertise, wereldwijd bereik. Naast de productie van primair aluminium, gewalste en geëxtrudeerde producten en recycling, extraheert Hydro ook bauxiet, raffineert aluminiumoxide en genereert energie (wind en waterkracht) om het enige 360 ° -bedrijf van de wereldwijde aluminiumindustrie te zijn.

 

Alumet heeft de gevelplaten geanodiseerd in de kleuren AluBrass01, AluNature en AluGold01. Anodiseren resulteert in een natuurproduct, met als kenmerk duurzaamheid. Dit komt tot uiting in een levensduur van kleur en glans van meer dan 80 jaar. Bovendien is een anodisatielaag corrossiebestendig en gemakkelijk schoon te houden. Geanodiseerde platen zijn 100% recyclebaar.

Het geheel is ontworpen als een plint met daarop 9 gebouwen voor werken, school en ontspanning. Langs de drukke R1-ring vlakbij station Antwerpen-Berchem vormen 6 van de gebouwen en de plint een architecturale en stedenbouwkundige eyecatcher. Dit wordt versterkt doordat één gebouw boven de andere uitrijst. De open ruimte van de stationsbuurt vloeit langs de gebouwen naar de site, waar ze uitmondt in een centraal plein. Een galerij omsluit het plein en verbindt alle gebouwen.