New Atrium, Amsterdam

VMRG leden
Alkondor Hengelo BV
H. Baars BV
VMRG partners
Hueck Aluminium Profieltechniek Benelux BV
Aldowa
BestBend
Eurolacke
Profimax BV
Opdrachtgever
G&S Vastgoed BV
Architect
MVSA Architecten
Opleverdatum
Maart 2018
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Octatube
Projectbeheerder
Hueck Aluminium Profieltechniek Benelux BV

Over het project

Een echte eyecatcher voor iedereen die de kruising van de Strawinskylaan en de Parnassusweg passeert of op de A10 Zuid rijdt. Atrium staat voor klasse, comfort en duurzaamheid. Het imposante kantoorgebouw kenmerkt zich door de enorme glazen wanden en robuuste uitstraling. Het gebouw past bij de moderne allure van grootstedelijke kantorenwijken. De ronde hoeken, golvende lijnen en overstekende puiten geven de gebouwen een dynamische uitstraling. Decennialang heeft het Atrium onderdak geboden aan tal van (inter)nationaal gerenommeerde bedrijven. Het Atrium was een van de eerste gebouwen aan de Zuidas en het is altijd bijzonder populair gebleven vanwege zijn unieke transparantie, die met name tot uiting komt in de grote open ruimte (het “atrium”) waar zonlicht onbelemmerd naar binnen kan stromen, en in de vloeroppervlakken die soms wel 4500 m² per ruimte bedragen. 


Twee torens van vijftien en negen verdiepingen met zeer luxe kantoorruimtes zijn aan het complex toegevoegd. Om de werkplekken af te wisselen met lichte, open ruimtes zijn op de hoeken van de torens zeven wintertuinen aangelegd. De wintertuinen zijn ongeveer 12 meter hoog. Om de constructie zo transparant mogelijk te maken, koos het ontwerpteam voor structurele glazen vinnen. De hoeken van de wintertuinen zijn gerealiseerd in grote ruiten. In totaal bevatten de wintertuinen 900 m² glas.


Voor de afwerking van de raamkaders van de transparante gevel werd gekozen voor een Polyester Architectuur poedercoating van EUROLACKE, ca. RAL 7021 black grey, in een zijdeglans afwerking. Het gebruik van duurzame en robuuste materialen in combinatie met de diepgrijze kleur geeft het geheel zowel aan de binnen- als aan de buitenkant een chique uitstraling. De poedercoatings zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen op aluminium, staal en gegalvaniseerd staal. De uitstekende mechanische eigenschappen en weersbestendigheid maken de coatings de ideale oplossing voor zowel gevelbeplating, deur- en raamkozijnen, maar ook voor straatmeubilair en veranda’s. De poedercoatings zijn Qualicoat klasse 1 gecertificeerd en verkrijgbaar in diverse kleuren, glansgraden en structuren.


Vanwege toekomstige ontwikkelingen in Zuidas was het nodig de bestaande parkeergarage van het Atrium te verwijderen. De eigenaar van het Atrium heeft daarom rondom het bestaande gebouw een nieuwe parkeergarage gerealiseerd ter vervanging van de huidige garage. Dit is ook de aanleiding geweest om het bestaande kantoorgebouw te renoveren en uit te breiden met twee torens. Gezien de locatie (aanvoer van materialen) en de bouwsnelheid is er gekozen voor een elementgevel met voorzieningen voor de horizontale belijning. De torens, die door Alkondor Hengelo zijn voorzien van ca. 13.000 m² elementengevel, hebben een totale hoogte van 70 en 50 meter. De elementengevels zijn volledig in de eigen fabriek geprefabriceerd (inclusief beglazing en panelen) en maken van de torens echte blikvangers aan de Zuidas.
Het buigwerk voor het ‘New Atrium’ was geen alledaags project. Geïsoleerde façadeprofielen met een breedte van meer dan 200 mm moesten rond gezet worden. Daarna moesten de gebogen profielen ook netjes onder hoek verzagen worden.  En ten slotte werd BestBend ook gevraagd om voor Alkondor alles op te volgen tot aan de oplevering.