Xavier, Amsterdam

VMRG leden
Intal BV
Opdrachtgever
Zuidschans C.V.
Architect
KENK architecten
Aannemer
Waal Bouw
Opleverdatum
April 2019
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Sebastiaan Rozendaal
Projectbeheerder
Intal BV

Over het project

NEDERLANDSE ALUMINIUM KOZIJNEN IN WOONTOREN XAVIER

Op de Amsterdamse Zuidas is medio 2019 woontoren Xavier opgeleverd. Een toonaangevend gebouw met een grootstedelijke uitstraling. Intal heeft vanaf het begin van het bouwproces bijgedragen aan een projectmatige profieloplossing die voldoet aan de esthetische wensen en technische eisen voor hoogbouw.

 

SPECTACULAIR UITZICHT

Xavier is een ontwerp van KENK Architecten. De 70 meter hoge woontoren is volgens de architect een verbindend element tussen de internationale kantoorarchitectuur en de typisch Nederlandse woongebouwen. De toren bestaat uit appartementen met op de onderste lagen huurwoningen en bovenin koopwoningen. De gevels bestaan uit een grid van gelaagd metselwerk met verticale ramen die in de toren naar boven toe breder worden. Hierdoor wordt het gebouw steeds transparanter en kunnen de appartementen meer profiteren van het spectaculaire uitzicht over de stad.

 

VRIJHEID VOOR DE ARCHITECT

In opdracht van hoofdaannemer Waal uit Vlaardingen werd Intal gevraagd mee te denken over de juiste aluminium geveloplossing voor Xavier. Voor Xavier heeft Intal bijna 7.000 m² aan aluminium Intaltherm gevelelementen geleverd. In dit geval voornamelijk projectmatig ontworpen kozijnprofielen waarbij Intal de IT77-RF profielserie als basis heeft genomen. Intal heeft de voorschaal aangepast aan de esthetische wensen van de architect, zodanig dat de prestatielijn van het profiel intact blijft. De aangepaste, slanke voorschaal is afgevlakt en afgestemd op de aansluiting en belijning van de prefab gevelelementen. Volledige vrijheid dus voor de architect met behoud van bouwfysische prestatie!

 

TOEGEVOEGDE WAARDE

De toegevoegde waarde van Intal als Nederlands systeemhuis hebben ze gedurende het bouwproces goed kunnen laten zien. Door vroegtijdig aan te sluiten bij het ontwerpteam konden ze anticiperen op veranderingen gedurende het ontwerpproces. Groot voordeel is dat Intal de engineering en productie in eigen huis uitvoerd. Hierdoor beheersen zij alle processen en hebben de opdrachtgevers slechts één aanspreekpunt vanaf het ontwerp in 3D BIM tot de daadwerkelijke realisatie.

Xavier is echt een icoon op de Zuidas. Het geeft Intal als Nederlands systeemhuis een gevoel van trots om hieraan een bijdrage te hebben mogen leveren.