Forum, Groningen

VMRG leden
De Groot & Visser BV
MHB BV
VMRG partners
Comhan Holland BV
Geze Benelux B.V.
Prins Panelen B.V.
Schüco Nederland BV
Vetrotech Saint-Gobain Benelux
Opdrachtgever
Gemeente Groningen, Groningen
Architect
NL Architects, Amsterdam
Aannemer
BAM Bouw en Techniek regio Noord, Groningen
Opleverdatum
Oktober 2019
Provincie
Groningen
Fotograaf
Primabeeld | Marcel van der Burg
Projectbeheerder
De Groot & Visser BV

Over het project

Aan de Grote Markt in Groningen is een spectaculair cultuur- en informatiecentrum van 10 verdiepingen hoog gebouwd naar ontwerp van NL Architects, Forum Groningen.
 

Een bijzonder uitdagend project door de verschillende voorover- en achteroverhellende gevels in combinatie met veel verspringende vides.
De gevelvlakken zijn uitgevoerd in aluminium, glas en natuursteen en hebben 2 diagonale kniklijnen met een grote schuinte als gevolg. Niet alleen spectaculair qua dimensionering maar vooral noodzakelijk voor de kwaliteit en leefbaarheid van de omringende bebouwing. Het is namelijk deze dimensionering die zorgt voor zonlicht op het maaiveld.

Speciaal voor dit project ontwikkelde De Groot & Visser samen met systeemhuis Schüco kozijnen die moeiteloos de knikken in de gevel volgen, zogenaamde schegelementen. Een andere uitdaging is de aardbevingsbestendigheid van het gebouw. De gevelelementen zijn zodanig ontworpen dat krachten en bewegingen, als gevolg van een aardbeving, opgevangen kunnen worden. Door de verschillende hellingshoeken van de gevelvlakken hebben de elementen verschillende parallelvormen. Hierbij zijn speciaal verdraaibare hoekverbinders ontwikkeld om de verschillende hoeken te kunnen maken.

 

Met Forum Groningen is de binnenstad van Groningen, naast de Martinitoren, een eyecatcher rijker.