Earth Simulation Laboratory (ESL), Utrecht

VMRG leden
Façadis Gevelbouw
VMRG partners
ABT B.V.
Opdrachtgever
Universiteit Utrecht
Architect
Barcode Architects & ABT
Aannemer
Friso Bouwgroep
Opleverdatum
Oktober 2018
Provincie
Utrecht
Fotograaf
Christian van der Kooy
Projectbeheerder
ABT B.V.

Over het project

Het Earth Simulation Laboratory, ontworpen door het team ABT & Barcode Architects, is een grootschalige transformatie van het voormalige Robert J. van de Graafflaboratorium. De beeldbepalende gevel zet de identiteit van de faculteit Geowetenschappen krachtig neer. De ontwerpuitdagingen lagen in de hoge geluidsbelasting op de gevel in relatie tot de ambitie om een comfortabel, energiezuinig en toekomstbestendig gebouw te ontwikkelen met veel daglicht en uitzicht. Met het ontwerp van een geïntegreerde en geactiveerde tweede huidgevel is het ontwerpteam van ABT & Barcode Architects erin geslaagd deze ambities te realiseren.

 

"De gevel geeft eigenheid aan het ESL waar geowetenschappers onderzoek doen naar natuurkrachten als water, wind en aardbevingen. Met deze gevel zeggen wij: ‘Dit is jullie gebouw’.” Caro van de Venne, partnerarchitect, Barcode Architects.