Nhow Rai hotel, Amsterdam

VMRG leden
Rollecate Groep
VMRG partners
Alucol
Schüco Nederland BV
Opdrachtgever
COD, Being development
Architect
OMA
Aannemer
Pleijsierbouw
Opleverdatum
December 2019
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Tjerk van Duinen en Egbert de Boer
Projectbeheerder
Alucol

Over het project

nhow RAI hotel

Het iconische nhow Amsterdam RAI Hotel met 650 kamers, 25 verdiepingen en andere voorzieningen heeft de skyline van Amsterdam op een bijzondere manier doen verrijken. De 91 meter hoge hoteltoren ligt in de Groene Zoom, tussen het Randstadcomplex van de RAI en de snelweg A10. Voor de gevels van hotel is 37.000m² aluminium naturel geanodiseerd en 10.000m² gepolijst. Het nhow RAI hotel is het grootste hotel van de Benelux. Dit bijzondere designhotel van de NH-groep is ontworpen door architect Reinier de Graaf, partner bij OMA in Rotterdam. De prominente reclamezuil 'het Signaal' bij de RAI was zijn inspiratiebron. De verticale geleding in de gevel is opgebouwd uit maar liefst 4.000 naturel geanodiseerde vin-profielen, afwisselend mat en gepolijst. Het gepolijste profiel is aan de zonzijde geplaatst. Dit geeft een mooi esthetisch effect: zo lijkt het altijd goed weer. Architect Reinier de Graaf van OMA: “De combinatie van aluminium en glas is puur: what you see is what you get.”
 

Grote logistieke operatie 
Rollecate heeft voor dit project de totale aluminium gevel, stalen binnenkozijnen, stalen vliesgevels geleverd en ook de buitenplafonds zijn onder hun supervisie gerealiseerd. Al in het voortraject heeft Rollecate Alucol benaderd om het gehele proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De vin-profielen hebben een enorme omvang: bijna 900 millimeter. Twee stuks werden telkens aan elkaar gekoppeld om het beoogde gevelbeeld te vormen: een V-element. Door het grote volume heeft Alucol eerst de logistieke stromen goed in kaart gebracht en daarna het gehele proces begeleid en het anodiseren uitgevoerd. Optimale logistiek en goed risicomanagement kunnen cruciale onderdelen zijn bij het voorkomen van faalkosten en het behouden van de winstmarge. 

De hoteltoren bestaat uit meerdere grote driehoekige blokken, die ten opzichte van elkaar zijn gedraaid. Elke kamer weerspiegelt de zes hoofdrichtingen van het gebouw: Noord, Noordwest, Oost, Zuid, Zuidwest en Zuidoost. Door deze ligging is gekozen voor een laagdikte van 25um, 5um meer dan standaard voorgeschreven voor de gevelbouw in Nederland.

 

Meer informatie over het aandeel van Alucol aan het Nhow Rai Hotel.