The Base, Schiphol

VMRG leden
Van Iersel Geveltechniek
VMRG partners
Aldowa
Schüco Nederland BV
Opdrachtgever
Schiphol Real Estate
Architect
ZZDP
Aannemer
De Vries en Verburg
Opleverdatum
December 2019
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Bart van Hoek
Projectbeheerder
Aldowa

Over het project

The Base D is een nieuw en innovatief gebouw in Schiphol Central Business District (Centrum). Met een kantoor op deze absolute A-locatie zit je op loopafstand van de vertrek- en aankomsthallen. Je zit midden in de dynamiek van de meest internationaal georiënteerde vestigingsplek van Nederland. 
 

Het gebouw is ontworpen door ZZDP architecten en in samenwerking met De Vries & Verburg en Van Iersel Geveltechniek is gekozen voor een moderne, strakke en transparante uitstraling. The Base D bestaat uit 6000m2 vliesgevels verdeeld over 5 bouwlagen. De hoogwaardige aluminium  vliesgevels en inzet kozijnen hebben een hoge thermische isolatiewaarde en zijn uitgevoerd met specifieke geluidswerende eisen voor het luchtverkeer. Hierbij is vooral gebruik gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen en gekozen voor de profielen uit de series FWS 50 SI / AWS ADS 90 SI / ASS 70 HI, voorzien van zonwerende triple beglazing.
Rondom de vliesgevel moest op elke verdieping een ‘balkon’ komen met een overstek van 1800mm en een overspanning van 1800mm. Het is uiteindelijk een constructief hoogstandje geworden; er is om de 1800mm een console gemonteerd op aluminium zwaarden welke bevestigd zijn op de vliesgevelstijlen. Deze consoles zijn gemaakt van aluminium zetwerk dat op vierzijdes dubbel is omgezet en met vier M16 bouten gemonteerd is op twee zwaarden per console. Bovenop de consoles zijn de vloerroosters zo gekozen dat ze de overspanning zonder hulpconstructie kunnen maken. Hierdoor blijft het beeld open en rank en aangezien de ‘balkons’ open zijn was dat een must.
 

Het frame aan de voorkant van het overstek is uitgevoerd in 4mm dikke U-zetwerken, conform het ontwerp van ZZDP in een Z-vorm aan elkaar gelast. Deze werken echter mee in de constructie op de hoeken, want hier mocht geen console diagonaal lopen. De frames lopen hier, anders dan bij de standaard, over drie beukmaten aan beide zijdes door om de krachten op het hoekpunt naar de gevel over te kunnen dragen. Door het feit dat Aldowa en Van Iersel samen de gehele gevel hebben ontwikkeld, en beide partijen tot op +/- 1mm nauwkeurig kunnen werken, paste alles in één keer. Het eindresultaat is een strakke en minimalistische blikvanger met een mooie mat zwarte kleur met een fijnstructuur erin. HEINEKEN International neemt met circa 450 medewerkers vanaf maart 2020 het gebouw in gebruik. Dit duurzaam gebouwde pand behaalde het BREEAM-NL excellent certificaat!