OurDomain South East, Amsterdam

VMRG leden
Intal BV
VMRG partners
Eurolacke
Opdrachtgever
Greystar in samenwerking met Gemeente Amsterdam
Architect
OZ
Aannemer
Bouwcombinatie Holendrecht
Opleverdatum
Juli 2020
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Vero Visuals en OZ
Projectbeheerder
Eurolacke

Over het project

Ultramodern appartementencomplex Amsterdam-Zuidoost
Op de voormalige kantorenlocatie Holendrecht Centre in Amsterdam-Zuidoost verrijst een omvangrijk en duurzaam wooncomplex. Het wooncomplex, genaamd OurDomain Amsterdam South East is ontwikkeld door Blauwhoed in opdracht van Greystar en in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Het unieke ontwerp, afkomstig van architectenbureau OZ, vormt de hoeksteen van een grote transformatie naar een woon- en werkgebied in het zuidelijke deel van Amstel III. 

 

OurDomain Amsterdam South East kent in totaal drie gebouwen die als grote boekensteunen rondom een centraal park staan. Het aan de zuidzijde gelegen Blok A met een oppervlakte van 40.000 m2 is met ruim 950 studentenappartementen het grootste gebouw van het OurDomain ensemble. 
 

OZ Architectuur - kleurconcept
Het beeld van het gebouw wordt bepaald door een grote multikleurige cascade die het gebouw vanaf de begane grond in tweeên snijdt.  De multikleurige cascade geeft het gebouw een eigentijdse en karakteristieke uitstraling. Eén van de belangrijkste doelen was om het gebouw een duidelijke woningstructuur mee te geven. Op dusdanige wijze dat het ontwerp een gelaagdheid creëert en eigen identiteit met zich meebrengt. Het grote aantal studentenwoningen zorgt voor een ritme in de baksteen dat zich over de hele gevel herhaalt. De cascade snijdt daar als een reusachtig gekleurd werk doorheen. 

 

De kleuren van de lagen variëren van fel rood, roze tot oranje en donker paars waarbij de tint verandert door reflectie van het licht op de hoogglans poedercoating laag. Hierdoor ontstaat een dynamisch kleurenspel dat verandert in de loop van de dag. Het ontwerp refereert aan de "farben" serie van de kunstenaar Gerhard Richter en naar de kleurinstallaties van de Nederlandse kunstenaar Esther Tielemans.


Speciaal ontwikkelde Sikkens kleuren

Speciaal voor dit project heeft EUROLACKE meerdere, polyester architectuur, poedercoatings (Sikkens kleuren) in een hoogglans uitvoering ontwikkeld en geproduceerd. Met meer dan 35 jaar ervaring in de oppervlaktetechniek is Tilcoating B.V. uit Tilburg de aangewezen partij voor conserveringsadvies en de applicatie van de poedercoatings op de aluminium gevelbekleding.   

"Wanneer de architect de wens uitspreekt om 13, hoogwaardige, Sikkens kleuren te ontwikkelen, terwijl de markt grotendeels om standaard RAL kleuren vraagt, is het onze taak om de architect te ondersteunen met de mogelijkheden die EUROLACKE poedercoatings bieden", aldus Gerd De Lathauwer, salesmanager Zuid-Nederland en bevlogen specialist in conserveringstecnieken bij EUROLACKE.
 

Jack Jacobs, eigenaar van Tilcoating B.V., onderschrijft dit. "Wanneer we een relatief complex project als OurDomain Amsterdam South East in aanvraag krijgen is het belangrijk in mogelijkheden te denken. Hoe kunnen we het beeld dat de architect voor ogen heeft zo goed mogelijk neerzetten? In EUROLACKE hebben wij een partner gevonden die met ons meedenkt. En dit gaat verder dan een kleuradvies. Ook op het gebied van klimatologische omstandigheden, corrosiewering en onderhoud werken wij nauw samen". 

Alesta® AP  kwaliteit Poedercoatings
Polyester Architectuur zijn duurzame poedercoatings die specifiek geformuleerd zijn voor applicatie op aluminium profielen en panelen, staal en gegalvaniseerde substraten. De poedercoatings voldoen aan de vereisten van de bouwindustrie dankzij de uitstekende weersbestendigheid en mechanische eigenschappen. 

 

Meer weten?