Triodos bank, Zeist

VMRG leden
Kingspan Light + Air NL b.v.
Lieftink Geveltechniek B.V.
VMRG partners
Schüco Nederland BV
Opdrachtgever
Triodos bank
Architect
RAU Architects
Opleverdatum
September 2019
Provincie
Utrecht
Projectbeheerder
Schüco Nederland BV

Over het project

De Triodos Bank stelt zich als doel om duurzaam, ethisch en transparant te bankieren. Het nieuwe gebouw voor deze bank is dan ook het eerste kantoorgebouw van de wereld dat in zijn geheel ‘remontabel’ is. Alle toegepaste materialen in het gerealiseerde kantoor zijn geregistreerd, gedocumenteerd en gearchiveerd in het Madaster-platform. Voor de realisatie van dit zeer duurzame project is samengewerkt met EX Interiors, Arcadis, RAU Architects, J.P. van Eesteren, Octatube en Lieftink Geveltechniek.
Kingspan Light + Air, voorheen Brakel Atmos,  realiseerde de vijf gesegmenteerde glasdaken die gepositioneerd zijn op en tussen de drie torens van het nieuwe kantoor van de Triodos Bank op Landgoed De Reehorst in Driebergen. Op basis van deze BIM engineering werkte aannemer J.P. van Eesteren de houten onderconstructie uit.

Gesegmenteerde glasdaken
Het betreft vijf glasdaken met een ronde belijning van het lijstwerk en recht gesegmenteerde ruiten die geplaatst worden op conische bouwkundige opstanden. De glasconstructies hebben een hellingshoek van 7º en wateren vrijwel allemaal af naar een andere richting (richting zonzijde). De glazen daken variëren in afmeting tussen 6 x 4,5 m (4 glasdaken) en 2 x 2 meter. De glasconstructies, type Brakel® RS zijn structureel uitgevoerd en worden ondersteund door de houten opstand. De hoofddraagconstructie wordt ondersteund door een aluminium T-profiel. De glasdaken bevinden zich op en tussen de drie torens die twee, drie en vijf verdiepingen hoog zijn. In verband met duurzaamheid is gekozen voor toepassing van triple beglazing.