Goede Doelen Loterijen, Amsterdam

VMRG leden
Kingspan Light + Air NL b.v.
Metallbau Vos GmbH
VMRG partners
JAZO Zevenaar BV
Opdrachtgever
Goede Doelen Loterijen
Architect
Benthem Crouwel Architects Amsterdam
Aannemer
J.P. van Eesteren b.v. Gouda
Opleverdatum
Januari 2019
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Jannes Linders en JAZO
Projectbeheerder
Kingspan Light + Air NL b.v.

Over het project

Drie Goede Doelen in één duurzaam gebouw in Amsterdam

De 600 medewerkers van de organisatie van de drie Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) zijn van 15 woonhuizen nabij het Vondelpark verhuisd naar een gerenoveerd pand in Amsterdam dat het hoogst haalbare duurzaamheidslabel: BREEAM Outstanding heeft gekregen. Met het BREEAM Outstanding certificaat voldoet het gebouw aan de hoogste duurzaamheidscriteria op het gebied van energie- en waterverbruik, isolatie, materiaalgebruik, transport, geluidswering, afvalscheiding en communicatie met de omgeving. Ook aspecten als de component gerecyclede materialen en het bouwproces, inclusief de logistiek, tellen mee. Zowel tijdens de uitvoering als in de exploitatie van het kantoorgebouw. Bij de renovatie is over het bestaande casco een nieuw gebouw met entree en een atrium gezet. Kingspan Light + Air (voorheen Brakel Atmos) realiseerde boven het atrium en de entree glazen overkappingen. VOS.NL, Metallbau Vos Vestiging Nederland heeft in nauwe samenwerking met bouwbedrijf JP. Van Eesteren de aluminium ramen, deuren, kozijnen en vliesgevels gerealiseerd.

 

Comfort en transparant

Comfort en transparantie spelen een belangrijke rol in het voormalige kantoorgebouw aan de Beethovenstraat dat al jaren leegstond en verwaarloosd was. Het was essentieel dat er veel daglicht het gebouw in zou komen en dat dit licht goed verspreid werd.

 

Glasdaken entree en atrium

Kingspan Light + Air realiseerde hiervoor zowel boven de entree als in het centrale atrium van het gebouw in totaal 184 glasdaken in drie verschillende afmetingen: ±1,5 x 1,5 m, 3 x 3 m, 6 x 6 m. Buiten zijn de glazen daken ongeïsoleerd, binnen geïsoleerd in duurzame triple glas uitvoering. De glasconstructies zijn aangebracht op houten draagconstructies.

 

Vlakke structurele uitzetramen

Het was de wens om alle kantoorruimtes open aan het atrium te laten grenzen, wat uiteraard hoge eisen stelt aan de klimaattechniek in het gebouw. Daarom wordt er 's nachts op natuurlijke wijze geventileerd. Kingspan Light + Air integreerde hiervoor Ventria uitzetramen in het glasdak boven het atrium. Deze zijn in verband met de vlakke ligging structureel uitgevoerd.

 

Een gebouw vol verhalen, bedacht door Saartje van der Made van Bethem en Crouwel Architects

Vanuit dit gebouw haalt men met de inkomsten uit de verkoop van de loten zo veel mogelijk geld op voor goede doelen: voor een duur­zame, rechtvaardige en betere wereld. Het gebouw is gerenoveerd volgens de hoogste normen en technieken van duurzaam bouwen (Breeam 204). JAZO Zevenaar leverde en monteerde de verticale aluminium, ventilerende roosters voor de technische ruimten en aangrenzende schijnroosters als gevelbekleding.