Goede Doelen Loterijen, Amsterdam

VMRG leden
Kingspan Light + Air NL b.v.
Opdrachtgever
Goede Doelen Loterijen
Architect
Benthem Crouwel Architects Amsterdam
Aannemer
J.P. van Eesteren b.v. Gouda
Opleverdatum
Januari 2019
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Jannes Linders
Projectbeheerder
Kingspan Light + Air NL b.v.

Over het project

De Goede Doelen in één duurzaam gebouw in Amsterdam: BREEAM Outstanding

Kingspan Light + Air realiseert glasdaken met geïntegreerde ventilatie

De 600 medewerkers van de organisatie van de drie Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) zijn van 15 woonhuizen nabij het Vondelpark verhuisd naar een gerenoveerd pand in Amsterdam dat het het hoogst haalbare duurzaamheidslabel: BREEAM Outstanding heeft gekregen. Bij de renovatie is over het bestaande casco een nieuw gebouw met entree en een atrium gezet. Kingspan Light + Air (voorheen Brakel Atmos) realiseerde boven het atrium en de entree glazen overkappingen.

 

Comfort en transparant
Comfort en transparantie spelen een belangrijke rol in het voormalige kantoorgebouw aan de Beethovenstraat dat al jaren leegstond en verwaarloosd was. Het was essentieel dat er veel daglicht het gebouw in zou komen en dat dit licht goed verspreid werd.

 

Glasdaken entree en atrium
Kingspan Light + Air realiseerde hiervoorzowel boven de entree als in het centrale atrium van het gebouw in totaal 184 glasdaken in drie verschillende afmetingen: ±1,5 x 1,5 m, 3 x 3 m, 6 x 6 m. Buiten zijn de glazen daken ongeïsoleerd, binnen geïsoleerd in duurzame triple glas uitvoering. De glasconstructies zijn aangebracht op houten draagconstructies.

 

Vlakke structurele uitzetramen
Het was de wens om alle kantoorruimtes open aan het atrium te laten grenzen, wat uiteraard hoge eisen stelt aan de klimaattechniek in het gebouw. Daarom wordt er 's nachts op natuurlijke wijze geventileerd. Kingspan Light + Air integreerde hiervoor Ventria uitzetramen in het glasdak boven het atrium. Deze zijn in verband met de vlakke ligging structureel uitgevoerd.