Unilever Global Foods Innovation Centre, Wageningen

VMRG leden
Hermeta Gevelbouw BV
Opdrachtgever
Unilever NV, Rotterdam
Architect
Paul de Ruiter Architects Amsterdam
Aannemer
Dura Vermeer Bouw Hengelo
Opleverdatum
December 2019
Provincie
Gelderland
Fotograaf
Ossip van Duivenbode + Het Beeldatelier
Projectbeheerder
Hermeta Gevelbouw BV

Over het project

Duurzaamheid, transparantie en samenwerking

Unilevers energieneutrale Foods Innovation Centre is één van de meest duurzame multifunctionele gebouwen ter wereld. De grote glaspartijen in het ontwerp spelen daarbij een belangrijke rol. Het Foods Innovation Centre biedt ruimte aan deskundigen van Unilever, onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research en lokale start-ups en kennisinstellingen. In het centre vindt onder andere productontwikkeling plaats, er is een proeffabriek, een keuken waar recepten worden uitgeprobeerd en een laboratorium. 

 

Het prijswinnend ontwerp weerspiegelt openheid en transparantie en stimuleert innovatie en connectie met elkaar en met de buitenwereld. De grote glaspartijen in het ontwerp spelen daarbij een belangrijke rol.

 

Duurzame wind-, water en geluidsdichte huid

Hermeta Gevelbouw tekende voor de fabricage en montage van de vliesgevelconstructies, bestaande uit vier 65 m brede gevels die in hoogte variëren,  die het Unilever Global Foods Innovation Centre onder meer van een thermische schil voorzien: een wind-, water en geluidsdichte huid. Daarnaast zijn vliesgevels toegepast in de verbinding tussen de beide gebouwen en de binnengevel van de zogenoemde Pilot Plant. De oplossing voor de constructie op basis van het ontwerp werd door Hermeta bedacht en in eigen huis gefabriceerd, geassembleerd en door het bedrijf op de bouwplaats gemonteerd, inclusief isolatie, ramen, deuren en rubbers. Daarnaast bracht Hermeta geïsoleerde en geluidreducerende panelen aan, waarmee in grote mate bijgedragen is aan het hoge duurzaamheidsniveau van het gebouw.