Zalmhaventorens, Rotterdam

VMRG leden
Byldis Facades
Rollecate Groep
VMRG partners
Eurolacke
Aldowa
Aluprof Nederland
Profimax BV
Schüco Nederland BV
Saint-Gobain Glass Benelux
Opdrachtgever
Amvest, AM
Architect
KAAN Architecten, Dam & Partners Architecten, Kees Christiaanse Architecten & Planners
Aannemer
BAM
Opleverdatum
Januari 2022
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
KAAN Architecten, Bart van Hoek en Saint Gobain-Glass Benelux
Projectbeheerder
Eurolacke

Over het project

Rotterdam wordt niet voor niets het 'Manhattan aan de Maas' genoemd. Iedereen die de stad weleens bezoekt, weet dat er al behoorlijk wat wolkenkrabbers staan. En of je het nu een fraai aangezicht vindt of niet, uniek is het wel. Dankzij een 215 meter hoge toren is  De Zalmhaven dé nieuwe blikvanger van de Rotterdamse skyline. Twee flankerende torens van 70 meter en een verbindende plint vormen een visuele trap naar het lager gelegen Scheepvaartkwartier. Met de Zalmhaventorens bereikt Rotterdam een nieuwe hoogte. De toren is dus 215 meter hoog en even ter vergelijking: het Rotterdamse icoon De Euromast is 185 meter hoog. De Zalmhaventoren is daarmee niet alleen het hoogste gebouw van Rotterdam, maar ook van de Benelux.

 

De toren staat in het Scheepvaartkwartier, aan de voet van de Erasmusbrug en in het centrum van de stad. Het complex bestaat uit 256 appartementen met op de top een panoramaterras. Naast de Zalmhaventoren zijn twee geschakelde gebouwen verrezen van 70 meter hoog met 196 appartementen en 33 eengezinswoningen.


Dubbellaags poedercoatsysteem voor raamkaders en balkons

Al in een vroeg stadium ontstond er een nauwe samenwerking tussen EUROLACKE en Schoen B.V. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de materiaalkeuze en de gewenste functionaliteiten in combinatie met de kleur en glans van de poedercoating. Welk poedercoatsyteem voldoet aan de gestelde esthetische eisen, de omgeving en de verwachte levensduur? De keuze valt op een dubbellaags poedercoatsysteem; Een epoxy polyester primer met als finish en optimale bescherming;  EUROLACKE SuperDurable poedercoatings.

-  De aluminium raamkaders van de twee midrise torens zijn voorzien van 12.000m2 SuperDurable poedercoatings. Kleur grey white ca. RAL 9002, in een matte uitvoering.

-  De aluminium delen van de balkons van de high rise toren zijn voorzien van 2544m2 SuperDurable poedercoatings. Kleur traffic white, ca. RAL 9016 in een hoogglanss uitvoering.

 

SuperDurable poedercoatings zijn Qualicoat Class 2 gecertificeerd, Qualicoat is een kwaliteitslabel dat zich richt op proces- en productkwaliteit van poedercoatings op aluminium en gevelbouw. Qualicoat Class 2 poedercoatings hebben als kenmerk dat  ze vuilaanhechting en verkleuring tegengaan. Hierdoor wordt de levensduur van aluminium constructies aanzienlijk verlengd en worden onderhoudskosten sterk gereduceerd.

 

Belangrijk onderdeel van de esthetiek van De Zalmhaven I (highrise), II en III (midrise) vormt de aluminium gevelbekleding, die wordt geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd door Aldowa. Voor deze productie heeft Aldowa onder meer een nieuwe lasrobot aangeschaft, waarmee de duizenden verstekhoeken van de kaders volledig geautomatiseerd en naadloos gekoppeld en gelast kunnen worden. Hierdoor lijkt het alsof de kaders rondom uit één geheel bestaan. Gekozen is voor gevelkaders in 2 mm dik aluminium, waarin bijzondere zettingen/belijningen zijn opgenomen. De kaders zijn voor 98% uitgevoerd in wit. Ter hoogte van de loggia’s op de bovenste verdiepingen is gekozen voor een hoogwaardige bronstint.

 

Kort na de gunning van de midrise werd Aldowa gevraagd om ook de gevelbekleding van de prefab betonnen balkons van de highrise te verzorgen. Ook hier is gekozen voor 2 mm aluminium zetwerk, uitgevoerd in wit. Alle balkonpanelen worden reeds op de bouwhub door ons bevestigd, waarna de prefab balkons kant-en-klaar naar de bouwplaats worden vervoerd en direct worden ingehesen. Dit komt de doorlooptijd in het project aanzienlijk ten goede, terwijl de kwaliteit te allen tijde wordt geborgd.

 

Voor de highrise werd de COOL-LITE® SKN 165 zonwerende coating van SAINT-GOBAIN GLASS  gebruikt voor een uitstekende lichttransmissie en thermische isolatie. De glazen gevels van de toren werden uitgevoerd met COOL-LITE® XTREME coating, met zijn esthetisch aantrekkelijke moderne uitstraling.