Woonark Van Damme, Amersfoort

VMRG leden
Metaglas BV
Opdrachtgever
Particulier
Architect
RESET interieurontwerp
Aannemer
Spruyt Waterwoningen
Opleverdatum
September 2019
Provincie
Utrecht
Fotograaf
RESET interieurontwerp
Projectbeheerder
Metaglas BV

Over het project

De rivier als je privé tuin. Dat rijke gevoel ervaren Floor van den Broek en haar man Vin elke dag. Met hun drie kinderen zijn ze de trotse bewoners van een tweelaagse woonark net buiten het centrum van Amersfoort op de Eem. De vrijwel volledig glazen woonlaag met open hoeken biedt het gezin dagelijks de bijzondere ervaring permanent op vakantie te zijn.
 

Zowel Floor als Vin hebben een passie voor het water. De vakanties van de jonge Floor met haar ouders werden steevast op het water doorgebracht. Vin is een verwoed zeiler. Het was daarom niet meer dan logisch dat een volgende stap in hun leven ook weer bepaald zou worden door het water. Vin had al een kleine woonark op de Eem, maar omdat de gemeente Amersfoort alle woonarken en ligplaatsen wilde legaliseren verviel zijn plek. Via via kwam het stel in contact met een ligplaatseigenaar die misschien wilde verkopen en stap voor stap hebben ze hem meegenomen in hun enthousiasme voor zijn plek. De eerste jaren hebben Floor, Vin en hun drie kinderen doorgebracht op de bestaande ark van slechts 80 m2. De droom was altijd om een eigen ark te bouwen, een droom die nu is uitgekomen.

 

Meteen goed

Floor is zelfstandig interieurontwerper en het creatief brein achter de opvallend transparante ark waarvan het zinken dak lijkt te zweven boven de woning. Toen eenmaal de beslissing was genomen om zelf vanaf nul de nieuwe ark te gaan ontwerpen, is Floor in haar eigen studio van RESET interieurontwerp met Lego-stenen aan de slag gegaan. Floor: ‘Ik heb het oorspronkelijke Lego-ontwerp nog steeds in mijn studio staan. Daar herken je onze ark meteen in. Vin en ik hadden in de voorgaande jaren al zo vaak over onze eigen woonboot gesproken dat er vanaf de start al een goed beeld bestond welke richting we op wilden met de ark. Daardoor was het eerste ontwerp dat ik in elkaar zette, eigenlijk meteen goed.’

 

Tweelaags

Ook in het Lego-ontwerp springt de transparantie van de woonlaag meteen in het oog. ‘Vin en ik wilden echt het gevoel creëren op het water te leven. De rivier als het ware in ons huis te halen. Dat resulteerde in de glazen gevels. Nadat we het eerste ontwerp wat verder hadden uitgewerkt, hebben we een architect erbij gehaald’, gaat Floor verder. ‘Eugene Zaaier van ZSV Architecten heeft ons geholpen met een brainstormsessie en de uitwerking van het ontwerp in 3D. Tevens heeft hij onze ideeën vertaald naar een taal die voor aannemers en andere betrokken partijen begrijpelijk is. Ook de vergunningaanvraag hebben zij voor ons verzorgd.’ De nieuwe ark van 230 m2 is gebouwd door arkenbouwer Spruyt uit Heerenveen en bestaat uit twee lagen. De onderste laag is een betonnen casco dat vier slaapkamers, een badkamer en een techniekruimte bevat. Doordat deze laag zich voor tachtig procent onder water bevindt, is deze altijd geklimatiseerd. Het betonnen casco heeft aan de bovenzijde zes ramen op hoogte van de waterlijn. Het ritme van die ramen loopt parallel met het stramien van de opbouw van de ark. Het hele concept is uitgelijnd en symmetrisch.

 

Open hoeken

In plaats van uitvoering van de opbouw in houtskeletbouw, kozen Floor en Vin voor een constructie waarbij vijftien slanke metalen pilaren het zinken dak dragen. Deze pilaren zijn verscholen achter de kozijnen van de volledig glazen gevel van de woonlaag. Het bijzondere van de gevelconstructie is dat de hoeken geen draagconstructie hebben en dus volledig kunnen worden geopend. De glazen gevel is volledig uitgevoerd in Methermo®XL gevelpanelen van Metaglas. ‘In onze zoektocht naar geschikte partijen, hebben we bewust gekozen voor degelijke Nederlandse bedrijven met een eigen productie’, legt Floor uit. ‘Zowel met Spruyt als met Metaglas was er onmiddellijk een goede klik. Die goede samenwerking zie je ook terug in het eindresultaat’.

 

Nominatie

De totale bouwtijd van de ark bedroeg anderhalf jaar waarvan het laatste half jaar door het gezin keihard gewerkt is aan de opbouw van de duurzame ark. Op het dak liggen zonnepanelen en een warmtepomp zorgt voor het benodigde comfort. Al het harde werk leverde de ark van Floor en Vin deze zomer een nominatie op voor ‘Woonboot van het jaar 2020’. Ze zijn het uiteindelijk niet geworden, maar het stel is daardoor niet minder trots op hun drijvend paleis. ‘We prijzen ons elke dag gelukkig dat we hier mogen wonen. Het is open, toegankelijk met een mooie tuin bij de ingang en een fantastisch, steeds veranderend uitzicht aan de achterzijde. Sommige passanten verbazen zich over het open karakter van onze ark, maar wij zien hen als onze gasten’.