Villa Veluwe, Gelderland

VMRG leden
Metaglas BV
Opdrachtgever
Particulier
Architect
HofmanDujardin
Aannemer
Bouwbedrijf Valleibouw
Opleverdatum
September 2019
Provincie
Gelderland
Fotograaf
Matthijs van Roon
Projectbeheerder
Metaglas BV

Over het project

In de bossen op de Veluwe heeft een echtpaar met een voorliefde voor kunst en techniek een villa laten bouwen die prachtig is verankerd in de natuur. Barbara Dujardin en Fabian van den Bosch van architectenbureau HofmanDujardin vertellen over het unieke ontwerp, dat volledig in dienst staat van de passies en levensstijl van hun opdrachtgevers.

 

De bewoners wilden een duurzaam, levensloopbestendig huis laten bouwen met volop ruimte voor hun passies. Een huis met ruimte om familie en vrienden te ontvangen en tegelijk een plek om prettig alleen te kunnen zijn. De opdrachtgevers hadden vijf pijlers uitgedacht waaraan de villa moest voldoen: een grote woonkamer met uitzicht op de unieke natuurlijke omgeving, ruimte voor kunst én auto’s, een werkkamer, een afgeschermde slaapkamer en extra gastenverblijven voor bezoek. De opdracht was helder: dit huis moest een maatpak zijn dat op een vanzelfsprekende manier past in de natuurlijke omgeving.

 

Uitzicht op de natuur

Van den Bosch: “De opdrachtgevers spraken tevens de wens uit voor een energie-neutraal, comfortabel, licht en vooral spannend huis, met ook intieme en geborgen ruimten. Van onze zes schetsen viel er één direct het meest in de smaak: een gelijkvloerse T-vormige villa met drie vleugels. Samen met de opdrachtgevers hebben we dit ontwerp verder uitgewerkt en verfijnd tot het perfect was afgestemd op hun woonwensen en het landschap.”

 

Gebogen glazen gevel

De villa ligt middenin de bossen op een uitgestrekt kavel en biedt vanuit de woonruimte vrij uitzicht over een licht glooiende weide aan de zuidkant. De verdiepingshoge en gebogen glazen gevel loopt perfect mee met de ronding van het huis en zorgt zo voor de verbinding tussen binnen en buiten. Dujardin: ‘We hebben in het ontwerp de juiste balans gezocht tussen openheid en geslotenheid. Zo verbindt de transparante entree in het hart van de villa de meer private noordvleugel met de verschillende leefruimten in de twee zuidelijke vleugels, die elk hun eigen sfeer hebben.”

 

Huis als kunstwerk

De passies van de opdrachtgevers komen in de nieuwe woning volledig tot hun recht. Lange, speciaal uitgelichte wanden bieden door het hele huis ruimte voor schilderijen. Dujardin: ‘Het huis moest zelf ook kunst zijn. Dat zie je aan de afwerking, de detaillering, de kleuren… ja zelfs aan het bureau in de werkkamer. Die hebben wij ontworpen in exact dezelfde vorm als het dak van het huis. En de sculpturale trap naar het souterrain is ook een kunstwerk op zich. Wanneer je deze afdaalt, kom je op een verzonken verdieping waar zich ook de garage en gastenkamers bevinden. Vanaf hier heb je zicht op een getrapt vormgegeven landschap die de relatie tussen binnen en buiten versterkt. Techniek en natuur werken samen zodat je op elke plek in het huis de omgeving ervaart en kunt genieten van de seizoenen.”