Fokker, Papendrecht

VMRG leden
De Groot & Visser BV
VMRG partners
Aldowa
Opdrachtgever
Fokker/Gemeente Papendrecht
Architect
AGS Architecten
Aannemer
Strukton Worksphere
Opleverdatum
Juni 2019
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
Intern
Projectbeheerder
Aldowa

Over het project

Het betreft hier de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het aloude Nederlandse luchtvaartbedrijf Fokker aan het Slobbengors te Papendrecht. Het pand is gebouwd voor circa 250 medewerkers welke over een 6.500 m2 tellend vloeroppervlak hun werkplekken kunnen gaan betrekken. De basis is een vierkante betonnen kern over zes verdiepingen, waar bovenop nog eens drie ronde bouwlagen zijn geplaatst. Hieromheen zijn middels een staalconstructie en kanaalplaatvloeren de rest van de ruwbouw gevormd. De gevels bestaan uit vliesgevels en aluminium composiet gevelbeplating.
 

Om de markante vorm van het gebouw te kunnen realiseren heeft Aldowa Composites de gehele gevelengineering op zich genomen. Door gebruik te maken van 3D tekenwerk, is er een naadloze combinatie tussen ruwbouw, onderconstructie en gevelbeplating ontworpen. De aluminium composiet gevelpanelen, in een project specifieke high gloss afwerking, zijn middels een blind ophangsysteem gefixeerd. Het vierkante gebouwdeel is “redelijk standaard”, maar het ronde gedeelte, en met name de overgangspanelen van rond naar recht (lees: dubbel gekromd), zijn een waar huzarenstuk van samenwerking tussen engineering, productie en montage geworden. Het gebouw, zoals het heden ten dage trots op het Fokker terrein staat, mag dan ook weer een echt “Aldowa-Landmark” worden genoemd.