Westbeat, Amsterdam

VMRG leden
Intal BV
Opdrachtgever
Lingotto
Architect
Studioninedots
Aannemer
Heddes Bouw & Ontwikkeling
Opleverdatum
Oktober 2020
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Sebastiaan Rozendaal
Projectbeheerder
Intal BV

Over het project

Westbeat is een indrukwekkend project, ontworpen door Studioninedots. Een echte eyecatcher waarvoor Intal in opdracht van Heddes Bouw & Ontwikkeling aluminium kozijnen en vliesgevels heeft ontwikkeld, geproduceerd, geleverd en gemonteerd.

 

Indrukwekkende bogen

Intal was vanaf het begin van het project onderdeel van het bouwteam. Op basis van de schetsontwerpen zijn de uitdagingen in kaart gebracht en tijdens de engineeringsfase heeft het bouwteam de juiste detailleringen bepaald. De kennis en expertise van de diverse disciplines hebben samen met een goede voorbereiding en degelijke afstemming geresulteerd in dit unieke bouwwerk. Kern van het ontwerp bij Westbeat is een ‘superruimte’ op de begane grond. Maar liefst 65 bij 50 meter en 8,5 meter hoog met een bijzondere constructie van 86 getoogde bogen, waar een knap stukje engineering bij kwam kijken. Het zijn enorme overspanningen en het was dan ook een behoorlijke uitdaging om de getoogde vliesgevels in meerdere afmetingen en radii en in geborstelde geanodiseerde uitvoering te produceren en monteren. Er moest voldoende speling zijn voor de zetting van de verschillende onderdelen zonder dat er afbreuk gedaan werd aan de vorm en het esthetische aspect dat de architect voor ogen heeft. De verschillende radii in één boog, maakt het buigen behoorlijk complex. 

 

Van 2D engineering en detaillering naar 3D modellering

Er is in het begin van het traject gekozen om alles volledig in 3D (BIM) uit te werken. Omdat je te maken hebt met buigwerk en onderdelen zoals glas (wat 2D gevoed moet worden), vraagt dat om een constante samenwerking tussen 2D engineering en detaillering enerzijds en 3D modellering anderzijds. Met name bij het ontwikkelen van de specifieke details voor de aansluitingen. Een goede afstemming en vertaling van de complexe vormen naar het 3D model, draagt uiteindelijk bij aan een succesvolle uitvoering.

 

Uitblinken in de vijf expertises: think - create- produce - build - care

Intal heeft in een vroegtijdig stadium mee gedacht over hoe invulling gegeven kon worden aan de ontwerptekening van de architect en hoe dat te vertalen is naar de praktijk. Gezien de complexiteit van de enorme overspanningen bij de bogen, ga je de grenzen van het maakbare verkennen. Je wilt tenslotte gelijkmatige perfect gebogen profielen toepassen. 

 

Ook qua productie is het precies waar Intal voor staat. Enerzijds sluit het werk voor de bovenbouw van het project aan bij het feit dat de productie goed is ingesteld op het snel produceren van grote hoeveelheden in repeterende aantallen. Anderzijds staat Intal bekend om het aangaan van uitdagingen zoals het productietechnisch vormgeven van de grote gebogen profielen.

 

Bij deze binnenstedelijke ontwikkeling -met een beperkte ruimte en een hoge druk op de bouwtijd- is ervoor gekozen de aluminium elementen beglaasd aan te leveren. Iets waar Intal -vanuit jarenlange ervaring in modulaire bouw en hier vanwege de specifieke afmetingen ook projectmatig- op heeft doorontwikkeld. Bij Westbeat is dat met name de doorontwikkeling van het montagesysteem geweest. Bij iedere gevel zijn dat net weer andere aandachtspunten en accenten, waar Intal goed en snel op inspeelt. Met behulp van kleine aanpassingen grote effecten creëren. En precies daarmee behaal je een enorme efficiëntieslag met je bouwpartners.

 

Intal+

De betrokkenheid stopt niet na de oplevering. In een gebouw met zo veel verschillende bewoners en gebruikers, zoals Westbeat, is het voor een beheerder belangrijk te weten dat ze bij Intal terecht kunnen voor goede service en onderhoud. Sinds kort is speciaal daarvoor Intal+ opgericht, waar de focus helemaal op Service & Onderhoud ligt. De producten van Intal en hun service dragen allemaal bij aan een langdurig behoud van een goede gevel.