Little C, Rotterdam

VMRG leden
Hermeta Gevelbouw BV
VMRG partners
Reynaers Aluminium B.V.
Staco Nederland B.V.
Opdrachtgever
JP van Eesteren en ERA Contour
Architect
Jaakko van ’t Spijker
Aannemer
JP van Eesteren en ERA Contour
Opleverdatum
Februari 2021
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
Het Beeldatelier en Reynaers Aluminium
Projectbeheerder
Hermeta Gevelbouw BV

Over het project

In de stad Rotterdam is een nieuwe levendige woon- en werkomgeving gecreëerd: Little C. De vijftien gebouwen met woningen, kantoren en commerciële ruimten vormen een ‘village’ in de stad waar een unieke sfeer en leefomgeving is ontstaan. Drie kleine pleintjes zorgen voor een publieke, maar intieme wereld, er zijn collectieve daktuinen waar binnen- en buitenleven samenkomen en loopbruggen verbinden de gebouwen onderling.

De architect heeft zich bij het ontwerpen van deze luxe lofts en appartementen laten inspireren door de typische, zwarte stalen brandtrappen en balkons zoals je die veelal bij gebouwen in New York ziet. Samen met de grote raampartijen, het metselwerk en het vele groen vormt het complex een uniek en stijlvol geheel.

 De grote raampartijen met slanke ‘staallook’ profielen en het gebruik van stoere materialen zijn beeldbepalend en creëren het ultieme loft-gevoel in Little C. Hermeta verzorgde de circa 12.500 m² puien van dit prachtige project.

Groeten en ontmoeten

Little C kenmerkt zich door een fijnmazige structuur. Vijftien gebouwen worden onderling met elkaar verbonden door drie centrale pleinen, steegjes en zestig loopbruggen. Door de krachten van de architectenbureaus te bundelen, ontstond er al snel een eenduidige visie op het plan. Het project werd niet benaderd als een verzameling gebouwen maar als één complete woonbuurt. Geheel volgens goedkeuring van opdrachtgevers ERA Contour en J.P. van Eesteren. Van Breugel vertelt: “Veel verdichtingsplannen kenmerken zich door een grote mate van anonimiteit. Je leeft met de rug naar elkaar toe. Wij wilden gewoon een gave buurt maken waar je elkaar ontmoet. Geen losse verzameling gebouwen. Een plek waar je je buren gewoon kent en groet. Daar is de structuur op ingericht. Als je je woning verlaat, word je gedwongen om de gezamenlijke loopbrug te nemen die vervolgens beneden uitkomt op een van de ontmoetingspleinen. Op die manier kom je altijd wel iemand tegen.”

Instagram-architectuur 

Influencers, reclamebureaus en modemerken. Allemaal weten ze hun weg naar Little C te vinden. Het project vormt dan ook vaak het decor voor fotoshoots of videoclips. “Vinden we erg tof,” vertelt Van Breugel enthousiast. “Het is voor ons de erkenning dat we een mooi project gemaakt hebben. We hebben ons laten inspireren door New York. Meer specifiek buurten als het Meet Packing District of The Village. Die kenmerken zich door een combinatie van robuustheid en intimiteit. Dat vonden we zeer passend voor de stad Rotterdam. De gebouwen zijn verschillend maar ogen toch als één eenheid. We hebben drie warme kleuren baksteen gebruikt. Toch oogt het niet zo. Door te spelen met een andere kleur voeg ontstaat er toch een zeer rijke en gevarieerde vormentaal. Hetzelfde geldt voor de loopbruggen en het balkonhekwerk. Kunstenaar Ruud-Jan Kokke ontwierp hier per gebouw een ander art deco-patroon voor.”

Slanke neus

Ook beeldbepalend zijn de raamkozijnen. Die werden vervaardigd volgens het principe wienersprossen en geplaatst door gevelbouwer Hermeta. Hierbij wordt een vakverdeling gemaakt die aan de buitenzijde wordt verlijmd met een roede. Deze roede werd speciaal voor dit project ontwikkeld door Reynaers Aluminium. Van Breugel licht deze keuze toe: “We waren op zoek naar een profiel met een slanke neus. Reynaers Aluminium kon aan al onze wensen voldoen. Die vakverdeling geeft deze ramen een bepaalde elegantie mee. Je wilt immers geen lomp kruis in je raam. Doordat de kozijnen in alle gevels terugkomen, ontstaat er een karakteristiek en sfeerbepalend straatbeeld.”

Berlijnse hofjes

“Groen is in ons plan een essentieel onderdeel,” benadrukt van Breugel. Het zorgt volgens hem niet alleen voor sfeer, maar geeft ook een gevoel van intimiteit. “Aan de waterkant is een groenstrook ontwikkeld die een verbinding maakt met Het Park bij de Euromast. Ook de zogenaamde Berlijnse hofjes vormden een inspiratiebron. Cor Geluk zorgde er met zijn beplantingsplan voor dat er in alle seizoenen iets te beleven valt op groengebied. “Een echte eyecatcher vind ik de blauwe regen. Die vind je terug op de meeste gevels. Ze worden via een draadconstructie recht omhoog geleid. Die paarsblauwe bloemtrossen geven de gevels nog meer cachet.”

Collectieve prestatie

Van Breugel kijkt met een fijn gevoel terug op het project. De samenwerking met CULD was voor hem een cadeau. “We hebben voor dit project onze bureaus samengevoegd. Dat was de enige manier om dit te laten slagen. Alle bureaus hebben ook aan alle gebouwen gewerkt. Op die manier konden we de eenheid waarborgen. Het was vanaf het begin ons doel om niet alleen een woonplek te creëren. We wilden een grootstedelijke, eigentijdse verdichting met behoud van de menselijke maat. Bewoners ontmoeten elkaar nu en er poppen spontaan restaurants en barretjes op. Kortom: het leeft en bruist hier. Dat is voor onze bureaus het mooist denkbare compliment.”