Terraced Tower, Rotterdam

VMRG partners
Alucol
AGC Nederland Holding B.V.
Forster Nederland N.V.
Alumet B.V.
Hydro Building Systems Netherlands BV > Merk Wicona
Profimax BV
Opdrachtgever
Provast
Architect
OZ Architects
Opleverdatum
April 2021
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
Alucol en Egbert de Boer
Projectbeheerder
Alucol

Over het project

Aan de Boompjes is naast de witte Willemswerf de 110 meter hoge Terraced Tower gebouwd, goed voor 258 huur- en 86 koopwoningen en commerciële ruimtes en horeca op de begane grond. De woningen zijn alle uitgevoerd met transparante gevels en balkons met glazen borstweringen voor een ongehinderd uitzicht aan alle zijden. Alucol heeft de circa 10.000 mbalkonbeplating en 2.500 mprofielen geanodiseerd in bronstinten Colinal C31 en Colinal C33. De woontoren is voorzien van door Alumet geanodiseerde kozijnen en panelen in de kleur AluBronze03. Het gebouw dankt zijn naam aan zijn vorm, met verspringende etages waarbij het hout in de plafonds heel mooi past bij de geanodiseerde delen. WICONA is verantwoordelijk voor de profielsystemen.
 

Slank aanzicht, eenduidige afwerking

Alle appartementen moesten voorzien worden van schuifpuien met een zo slank mogelijk aanzicht. Hier geeft WICONA invulling aan met een uiterst slanke chicane (tussennaald/middenstijl) van slechts 34 mm, evenals een profielaanzichtbreedte van slechts 66 mm. Omdat de uitstraling van de schuifpuien en raamsystemen esthetisch in elkaar moest overlopen, zijn projectspecifieke profielen ontwikkeld. Door gebruik te maken van twee systemen met één uitstraling wordt de gewenste samenhang geborgd. Zowel qua design, diepte als kleurafwerking, terwijl tevens aan de hoogste prestatie-eisen voldaan moest worden. Dankzij een geïntegreerd aluminiumframe zijn ook de grootste ramen perfect bestand tegen sterke windstoten, die van tijd tot tijd kunnen voorkomen in de strenge wintermaanden.”

 

Zelfdragende vliesgevels van 6,60 meter hoog

Naast appartementen beschikt The Terraced Tower over een commerciële plint met horeca en retail. Ook voor deze plint heeft WICONA projectspecifieke oplossingen mogen ontwikkelen. OZ Architects wilde absoluut geen horizontaal tussenstaal zien. Een bijzonder verzoek, omdat we te maken hadden met een hoogte van maar liefst 6,60 meter. Waar we normaliter adviseren om op elke 3 tot 4 meter een steunpunt aan te brengen, op een horizontale of verticale kolom, hebben we hier een zelfdragende gevel van 6,60 meter gerealiseerd!

 

Het eerste CIRCAL-project in Nederland

Belangrijk tot slot was de duurzaamheid van de profielen. “The Terraced Tower is het eerste project in Nederland waarin  Hydro CIRCAL  toegepast is! Hydro CIRCAL is één van de duurzaamste aluminium legeringen ter wereld en bestaat voor 75% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer scrap). Met een emissie van circa 2.3 kg CO₂ per kilo aluminium heeft het materiaal de laagste CO₂-voetafdruk ter wereld. Het is niet voor niets, dat het materiaal inmiddels is talloze vervolgprojecten is toegepast.”