Renovatie DNB, Amsterdam

VMRG leden
TGM NL BV
VMRG partners
Eurolacke
Jonkman Coating BV
Opdrachtgever
DNB
Architect
Mecanoo
Aannemer
Strukton Worksphere
Opleverdatum
December 2023
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
DNB en Jonkman Coating B.V.
Projectbeheerder
Eurolacke

Over het project

Het hoofdkantoor van DNB, gebouwd in 1968 en ontworpen door architect Marius Duintjer, is na ruim een halve eeuw technisch ‘op’. Het pand moet worden verduurzaamd zodat het vanaf 2023 voldoet aan alle eisen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Bij de renovatie wordt de in 1991 toegevoegde tweede ronde toren (architect Jelle Abma) afgebroken. Op die manier krijgt het gebouw zijn oude profiel, met een enkele, slanke schijf, weer terug.

 

Gevel

De vrijwel gesloten gevels worden bekleed met aluminium beplating. Aan de achterkant komen grote glazen puien met een lichte uitkraging. Horizontale gevelbanden zorgen voor een extra gevelplastiek. Opvallend is de toepassing van glasmozaïek in de gevelafwerking. De hoogbouw bestaat uit 15 verdiepingen. De verdiepingen samen vormen een gevel van circa 3.700 m2. De laagbouw bestaat uit ongeveer 4.000 m2 gevel waarin verschillende typen vliesgevel gesitueerd worden.  

 

Kleurwens vliesgevels

Voor het kleuren en beschermen van de aluminium beplating van de vliesgevels heeft de architect (Mecanoo) de kleur van de achterkant van een apple macbook in gedachten. Met deze kleurwens in het achterhoofd is er, samen met TGM Façades, een bezoek gebracht aan het Colour Experience Center van EUROLACKE. Een prachtig ingerichte ruimte waar meer dan 3.000 kleuren en effecten live getoond worden. Een ruimte waar EUROLACKE dagelijks designers en architecten bijstaat vanaf de tekentafel en adviseert op het gebied van poedercoatings als oppervlaktebehandeling. Tijdens het bezoek is uitgebreid stilgestaan bij de verschillende afwerkingen, technische eigenschappen en relevante certificeringen van de gewenste kleur. De kleur, die geheel aan de wensen van de architect en gevelbouwer voldoet, is Space Grey Metallic - Alesta® SD201C-7368021. Een moderne, populaire kleur, met matte afwerking in extra duurzame (SuperDurable) kwaliteit.

 

Kleurwens vliesgevels

De kwaliteit van de aangebrachte poedercoating valt of staat met de juiste voorbehandeling van de aluminium profielen. Met het innovatieve coatingsysteem PREANO+ biedt Jonkman Coating B.V. de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit nieuwe coatingsysteem bundelt een borstel bewerking en seaside beitsen (alkalisch en zuur),  met het pre-anodiseren (een flinterdunne aluminium oxidelaag op het profiel) en een extra hechtingspromotor. Dat zorgt voor een zeer sterke barrierelaag die filiforme corrosie voorkomt en een duurzame aanhechting voor de opvolgende laklaag waardoor met een enkele poedercoating laag al een seaside kwaliteit behaald wordt. Bovendien zorgt de enkele laklaag voor een strakker en esthetisch mooi oppervlak. Als tweede beschermende laag en kleurrijke afwerking zijn Alesta® SuperDurable poedercoatings toegepast (1-laags, 80 micron).

 

Alesta® SuperDurable poedercoatings

De poedercoatings uit de Alesta® SD lijn van EUROLACKE gaan een stap verder in de bescherming tegen veeleisende weersomstandigheden en blootstelling aan UV-stralen. De poedercoatings voldoen aan de vereisten van Qualicoat klasse 2 voor verwering; Het kwaliteitslabel voor poedercoatings op aluminium voor toepassing in de bouw. De toegepaste SuperDurable poedercoatings zijn gebaseerd op een duurzame polyesterhars, hoogwaardige pigmenten en stabilisatoren met een uitstekende duurzaamheid. Dankzij deze bijzondere eigenschappen weet de vliesgevel van het DNB gebouw haar kleur en glans decennia lang te behouden.