DeLaMar Theater, Amsterdam

VMRG leden
Zuid-Nederlandse Ramenfabriek BV
Merford Special Doors BV
VMRG partners
Boon Edam Nederland BV
Opdrachtgever
VandenEnde Foundation, Amsterdam
Architect
ACCA, Architecten Combinatie Jo Coenen & Arn Meijs Architecten
Aannemer
Hillen & Roosen Bouw, Amsterdam
Opleverdatum
November 2010
Provincie
Noord-Holland
Projectbeheerder
Zuid-Nederlandse Ramenfabriek BV

Over het project

Joop van den Ende heeft voor het gevelontwerp de Architecten Combinatie Jo Coenen & Arn Meijs Architecten (ACCA) ingeschakeld. Het gevelfront is in drieën gesplitst waarbij het tussendeel een geheel nieuwe en eigentijdse gevel van glas heeft gekregen, transparant en uitnodigend.

BRS Building Systems is verantwoordelijk voor de glazen gevel, de luifel naar de entree en de stalen vinnen die over de hele hoogte stijfheid en stabiliteit aan het glasvlak geven. De glasgevel met glasdak voegt de oorspronkelijke gevelblokken perfect samen en geeft een fraai uitzicht op de foyer. Slanke stripstalen kolommen (150 – 500 mm diep en 20 mm dik) geven royaal doorzicht.

Door behendige engineering is een kolomritme van 1.65 meter gehaald, dit strookt met de lijnen in de bestaande gevelblokken. Industriële details en matte metallic coating beperken de aandacht voor de gevel en geven ruimte aan de foyerdetails. Koudebrug beperkende details, extra isolerend isolatieglas, waar nodig gelaagd glas en zelfs verwarmbaar glas illustreren de ontwerpfinesse.

Er is een zeer comfortabele omgeving bereikt waar het theaterpubliek zich als vanzelf thuis voelt. In deze rode gevel ter plaatse van het herbouwde monument is een eigen entree voor het GrandCafé DeLaMar gelegen, waarin de tourniquet van Boon Edam zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. De Zuid-Nederlandse Ramenfabriek is de leverancier van de glazen deuren in de gevel.

Merford leverde voor de diverse zalen en ruimten (o.a. orkestbak, lierenkamer) geluidsisolerende deuren waarvan een aantal met brandwerende eigenschappen. Een aantal dubbelvleugelige deuren hadden bijzonder grote afmetingen: een deur van bijna 4 meter hoog en een deur van bijna 4 meter breed.