Pontsteiger, Amsterdam

VMRG leden
Rollecate Groep
JAZO Zevenaar BV
VMRG partners
Kawneer
Schellekens & Schellekens BV
Opdrachtgever
Amsterdam ARCHE VOF
Architect
Arons en Gelauff
Aannemer
Bouwcombinatie Dura Vermeer en De Nijs
Opleverdatum
Mei 2018
Provincie
Noord-Holland
Projectbeheerder
Rollecate Groep

Over het project

 

Op de kop van de huidige Pontsteiger is het gebouw Pontsteiger gerealiseerd: een groot, markant gebouw dat als een eigentijdse stadspoort het binnenkomend waterverkeer verwelkomt. De Pontsteiger, waar de pont naar Noord vertrekt, markeert de oostgrens van de Houthaven. Er komt een parkeergarage onder het Pontsteigergebouw voor de bewoners van dit gebouw. Het is een ontwerp van architectenbureau Arons en Gelauff.

Bij het maken van dit ontwerp stond de toekomstige bewoner centraal. Er is gezorgd voor het mooiste uitzicht, de beste zonligging en een optimale woonindeling. Een uniek project vanwege de vorm, hoogte en manier van werken. De montage van de zonwering aan de toren gebeurt op prefab elementen bij Hibex in Groningen. Deze elementen worden daarna in Amsterdam geplaatst. De laagbouw wordt ter plekke in Amsterdam gemonteerd. De locatie aan het water in combinatie met de hoogte van het gebouw en de luxe afwerking stelt grote eisen aan de zonwering welke door Schellekens & Schellekens BV worden geleverd/geplaatst. Vanwege de windbestendigheid van het screen tot windkracht 8 en de optimale lichtwering is gekozen voor de Proscreen Zip. De ritsen aan de zijkant zorgen voor de optimale afsluiting tegen zonlicht. Dit verticaal afrollende zonnescherm kan geleverd worden in een kleine kastmaat van 75 maar ook in maat 85 en 95.

Pontsteiger is misschien wel het meestomstreden en tegelijk het meest iconische ontwerp van architectenbureau Arons & Gelauff. Met 60 meter hoogte aan de centrum-zijde van het IJ is het in ieder geval een gegarandeerd blijvend icoon. ‘’Pontsteiger is stoer en robuust gedetailleerd met mooie materialen. De gevel zal afhankelijk van de stand van de zon een variërend groene tot gouden glans krijgen.’’ Aldus architect Arnoud Gelauff. Gevelbouwer Rollecate heeft voor Pontsteiger speciale projectprofielen van Kawneer toegepast, evenals de RT 72 Reflex ramen en deuren.