Buitenmontage VMRG Ramen en Deuren

Waarom deze cursus?

In de cursus ‘Buitenmontage VMRG ramen en deuren' leer je alle belangrijke basisonderdelen van montage in de professionele gevelbouw. Aan de hand van veel praktijkoefeningen met korte uitleg maak je je stap voor stap alle onderdelen eigen. De deskundigheid vanuit de toeleverende industrie en professionele gevelbouw is voor jou bijeengebracht in een compacte cursus van twee dagen. 

De VMRG gevelelementen én de montage hiervan op de bouw moeten voldoen aan de hoogste eisen. In deze cursus komen alle onderdelen aan de orde om deze hoge kwaliteit te bereiken. Door het volgen van deze cursus kun je vanuit jouw vak daar een belangrijke bijdrage aan leveren. 

Resultaat

Na het succesvol afronden van de cursus

 •     beheers je de basis om te monteren op het hoge kwaliteitsniveau van de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen;
 •     kun je alle oefeningen uit de cursus probleemloos zelfstandig uitvoeren;
 •     ben je er nog meer van bewust dat jouw praktijkkennis het verschil maakt bij kwaliteitsgevels.
Voor wie?

De cursus is zowel bedoeld voor beginnende monteurs die zich de basis eigen willen maken, als voor monteurs die de eigen montage eens langs de lat van de VMRG Kwaliteitseisen en adviezen willen leggen. Kortom, voor elke monteur die zich wil verbeteren en in de uitvoering controleerbaar kwalitatief hoogwaardig werk wil leveren. De opleiding is niet alleen bedoeld voor leden van de VMRG. Integendeel. De opleidingen zijn (open) opleidingen voor iedereen die zich in de achtergronden en de techniek van de gevelindustrie wil verdiepen. De cursus wordt (vooralsnog) in het Nederlands gegeven. 

Onderwerpen die aan de orde komen zijn: 
 •  Montage algemeen waaronder het lezen van montagebestekken, verwerkingsvoorschriften, voorbereiding en controle.
 •  Bouwkundig kader met meten en meetgereedschappen, controleren bouwkundig kader, bevestiging en bevestigingsmiddelen basis, stelkozijnen en luchtdichting en waterkering.
 • Monteren elementen met aandacht voor correcte montage; aan de orde komen verankeringen, dorpels en afdekken, beweegbare delen, dichtingen, bevestigingsmiddelen, brandwerendheid, afdichting, plaatwerk en ontwatering/beluchting volgens montagebestek en voorschriften.
 • Beglazen en afwerking: waaronder nat beglazen, droog beglazen, hang- en sluitwerk met werking, verstelbaarheid en bediening(krachten). Met aandacht voor ramen, deuren, schuifpuien, vluchtdeuren en montagevereisten doorvalveiligheid, letselveiligheid en inbraak- en brandwerendheid.
 • Oplevering met aandacht voor beschermd, fabrieksschoon en gecontroleerd gereed maken voor oplevering.

Aan de hand van praktijkopdrachten, praktijkvoorbeelden, oefeningen en meer maak je je de kennis en vaardigheden eigen. Korte uitleg worden steeds afgewisseld met praktijk.

Organisatie en docenten

De VMRG Academy verzorgt de inhoudelijke lesstof, praktijkopdrachten en oefeningen voor de cursus Buitenmontage VMRG ramen en deuren. Zij zorgt er tevens voor dat de inhoud wordt herzien, zodat het voldoet aan de meest recente versie van de ‘VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen’, en uiteraard de laatste ontwikkelingen binnen de gevelbranche. Deze cursus wordt je vanuit de VMRG Academy aangeboden zonder winstoogmerk. 

Tijdens de cursus word je door een praktijkdocent begeleid vanuit eigen kennis en ervaring in de praktijk. De docent neemt je stap voor stap mee langs alle belangrijke punten in het montageproces van start tot en met oplevering. De aanwezige coördinator zorgt ervoor dat jij tijdens deze twee dagen het maximale uit de cursus haalt.  

De VMRG Academy ontwikkelt de inhoud van de module en draagt zorg voor de docenten en de inhoudelijk coördinator die aanwezig is bij de cursus. De projectcoördinator van SKG-IKOB zorgt voor de organisatie van de opleidingen. 

Subsidie

Om in aanmerking te komen voor subsidie neem voor aanvang contact op met:

 • Stichting OOM als u de CAO Metaalbewerking (Metaalnijverheid / BV11) volgt. Voor meer informatie zie www.oom.nl. U kunt in aanmerking komen voor de PTT regeling.
 • Stichting A+O  als u de CAO Metaalindustrie (Grootmetaal / BV10) volgt.  Voor meer informatie zie www.ao-metalektro.nl.
 • SSWT als u de CAO voor de Timmerindustrie volgt. Voor meer informatie zie www.sswt.nl.
Vervolgcursus?

Heb je na het volgen van deze module de smaak te pakken en wil je meer? Houd onze cursussen die in ontwikkeling zijn dan in de gaten. Er komt een vervolg op deze cursus: ‘Buitenmontage VMRG vliesgevels en elementengevels’.

Wil je je verder verdiepen in de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen dan kun je op ieder moment starten met de e-learning module

Klik op de button  'Aanmelden' om de meest actuele cursusinformatie te vinden. Je meldt je dan nog niet direct aan.