16 februari 2023

CO2-voetafdruk tot 5x lager met nieuwe BicoSkin elementgevel

Met een strenge normering van de CO2-emissie van bouwmaterialen wil minister Hugo de Jonge het gebruik van biobased en gerecyclede materialen in de bouw een impuls geven. Het is onderdeel van een breder pakket duurzaamheidsmaatregelen voor de bouw dat in 2025 van kracht wordt. De Groot & Visser loopt hierop vooruit met de introductie van de BicoSkin elementgevel: een dunnere, lichtere gevel van 100% gerecyclede petflessen en biocomposiet.  

Belangrijke stap naar net zero

De cijfers liegen niet: 40% van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd komt van de bouw. En in hoogbouw zit zo’n 20% van de CO2-voetafdruk in de gevel. Gevelexpert De Groot & Visser is daarom altijd op zoek naar betere, duurzamere geveloplossingen. Met de introductie van BicoSkin zetten we een belangrijke stap naar net zero. BicoSkin combineert de voordelen van biobased en gerecycled materiaalgebruik met uitstekende energieprestaties, een lange levensduur en optimalisatie van ontwerp en proces.

100% gerecyclede petflessen en agriwaste

BicoSkin wordt in Nederland geproduceerd van gerecyclede petflessen en biocomposiet uit agriwaste. Dankzij de unieke materiaaleigenschappen levert BicoSkin op alle fronten milieuwinst op. Het geringe gewicht van 16kg/m2 (ex kozijnen) maakt een lichtere constructie mogelijk. Bovendien worden de delen steigerloos en zonder afval geplaatst. Al met al is de CO2-voetafdruk tot vijf keer lager dan die van een traditionele gevel, bij gelijke of betere energieprestaties: een Rc-waarde tot 6,7 m²K/W is mogelijk.

Eén gevelexpert voor de hele schil

De Groot & Visser ontwierp BicoSkin zo dat na plaatsing de hele gevel meteen wind- en waterdicht is. Afwerking aan de buitenzijde is niet meer nodig. Bovendien ligt de verantwoordelijkheid voor montage, prestaties en kwaliteit van de hele gevel in één hand. Als gevelexpert garanderen we zo de kwaliteit van proces en product. Dat uit zich niet alleen in de duurzaamheid van het materiaal en de energetische prestaties van de gevel, maar bijvoorbeeld ook in de veiligheid van het product. Zo is BicoSkin bijna onbrandbaar, met brandgedrag B-s1,d0.  

Meer milieuwinst dankzij hergebruik

De nieuwe regels van minister De Jonge gaan over de hele levenscyclus van materialen, schrijft hij in een Kamerbrief: “van winning en productie, transport en bouwproces, gebruiksfase, tot aan de sloopfase en de afvalfase, inclusief eventuele recycling en hergebruik.” De BicoSkin elementgevel heeft een zeer lange levensduur en kan aan het eind daarvan worden gerefurbisht of hergebruikt. Daarmee neemt de milieuwinst van het product verder toe.

Financiële voordelen en ontwerpvrijheid

Behalve milieuwinst biedt BicoSkin nog een aantal belangrijke voordelen. Door een basisdikte van 172mm levert het gebruik van BicoSkin kostbare extra meters gebruiksoppervlak op. Dankzij de milieu-investeringsaftrek kan het fiscale voordeel bovendien oplopen tot 45%. Tot slot is BicoSkin in vrijwel elke vorm te persen en uit te breiden met gevelelementen als balkons en groenvoorzieningen. In combinatie met alle mogelijke afwerkingen geeft dat een bijna ongelimiteerde ontwerpvrijheid.

Fotobijschrift: The Pulse Amsterdam is als eerste project uitgevoerd met de BicoSkin. COPYRIGHT MVSA