16 september 2021

Eerste spadesteek van futureproof gebouw voor Vorsselmans

De eerste spadesteek voor de bouw van de nieuwe, geautomatiseerde productiehal van Vorsselmans is een feit. Het familiebedrijf - gespecialiseerd in productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen - breidt uit met een sterk staaltje duurzame architectuur. De nieuwe productiehal met kantoorgedeelte zal klaar zijn vóór de vijftigste verjaardag van het bedrijf in oktober 2022.

Hybride structuur

De nieuwe aanbouw van 3600 m2 komt naast de huidige productiehal en wordt 12 meter hoog. Het gebouw krijgt een hybride structuur. De volledige geautomatiseerde productiehal zal bestaan uit een combinatie van staal en beton. Het kantoorgedeelte zal bestaan uit betonbouw, zodat de brandveiligheid van het gebouw wordt gegarandeerd.

Futureproof & duurzaam gebouw

Vorsselmans kiest bewust voor energiezuinige technieken en circulaire materialen. “Het kantoor zal volledig elektrisch verwarmd en gekoeld worden met zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming. In de zomer wordt het gebouw ‘s nachts passief gekoeld via het gebouwbeheersysteem”, vertelt Jorben Stroeckx, R&D Engineer bij Vorsselmans. “Op de parking installeren we voldoende laadpalen voor elektrische wagens. Zo zijn we futureproof voor de komende twintig jaar.”

Groene touch voor industriezone

Het duurzame gebouw in de Loenhoutse industriezone krijgt een natuurlijk uiterlijk. “De gevel van de productiehal zal bestaan uit aluminium met een gatenpatroon in de vorm van een bos. Een link naar het landelijke karakter van de gemeente Loenhout. Het kantoorgedeelte krijgt ruim 200 m2 groene gevelstukken, wat uniek is voor onze regio. Daarnaast ontwikkelen we een nieuw concept van verticale schuiframen die tot balkon omgevormd kunnen worden. Op die manier creëren we een natuurlijke link met de omgeving.”

Snelle & efficiënte (op)bouw

Via het Bouw Informatie Model, kortweg BIM, werden op voorhand alle onderdelen geëngineerd en de kosten berekend. Zo kan het gebouw efficiënt en snel worden opgebouwd op de site van Vorsselmans. De ruwbouw wordt eind 2021 afgerond en begin 2022 krijgt de nieuwe gevel vorm. Het gebouw zal opgeleverd worden ruim vóór de vijftigste verjaardag van Vorsselmans in oktober 2022.

Lokale partners

Voor de uitvoering rekent Vorsselmans op sterke lokale partners. “Het project wordt uitgevoerd met een bouwteam, samengesteld op basis van kwaliteit en vertrouwen. Deze wijze van samenwerken bekomt volgens ons het beste resultaat”, vertelt Mark Vorsselmans, Gedelegeerd Bestuurder Vorsselmans nv.