2 oktober 2019

Nieuwe VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen 2020 online

Plek voor BIM in VMRG Kwaliteitseisen 2020

Vanaf 1 oktober 2019 staan de nieuwste VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen weer online. De eisen worden voortdurend aangepast aan nieuwe normen en regelgeving, aan de laatste stand der techniek en ze worden steeds uitgebreider. Zo is er in de nieuwe 2020 versie een hoofdstuk over BIM toegevoegd. Ook zijn er aanpassingen op het gebied van zonwering. 

De VMRG Kwaliteitseisen zijn de eisen die gesteld worden aan het VMRG Keurmerk. Het VMRG Keurmerk wordt door architecten voorgeschreven in bestekken om zeker te zijn van kwaliteitsgevels. Gevels en gevelelementen die geleverd worden door bedrijven met dit keurmerk voldoen gegarandeerd aan de eisen die te vinden zijn op het geheel nieuwe communicatieplatform van de VMRG. Deze bedrijven worden hierop ook door een onafhankelijke organisatie gekeurd. Alle gevelbouwers die aangesloten zijn bij de VMRG hebben het VMRG Keurmerk. 

BIM

BIM (Building Information Modeling) is het delen van informatie tussen de verschillende bouw- en productiepartners. Hiervoor zijn echter wel duidelijke afspraken nodig over het proces, de betekenis van informatie, de vorm, de uitwisseling en het formaat. Vanuit de VMRG zijn er een BIM Uitvoeringsplan en BIM Protocol ontwikkeld die aansluiten op de reeds bestaande documenten vanuit de Bouw Informatie Raad (BIR) en op de bestaande Europese normen. Er wordt nog gewerkt aan het ILS (Informatie Leveringspecificaties) Gevelproducten. BIM vormt een nieuw hoofdstuk in de VMRG Kwaliteitseisen. Hierin komen het BIM Uitvoeringsplan, het BIM Protocol en de ILS Gevelproducten aan de orde. Ook alle BIM specifieke termen zijn opgenomen in de paragraaf Benamingen, zodat verschillende partijen met dezelfde definities voor een bepaalde term werken. Ten slotte zijn ook de normen toegevoegd aan de Normenlijst.

Zonwering

Voor buitenzonwering is er een aantal voorbeelden van doek bij ritsscreens opgenomen. Het gaat hier om foto’s met toelichting die duidelijk maken wat er binnen de VMRG Kwaliteitseisen voor dit type zonwering toelaatbaar is. Zonwering vormt al jaren een onderdeel van de VMRG Kwaliteitseisen. Zonweringsbedrijven die aangesloten zijn bij de VMRG én gekeurd zijn op de VMRG Kwaliteitseisen Zonwering mogen zich VMRG Zonwering bedrijven noemen en kunnen hun kwaliteit aantonen met een VMRG Zonwering certificaat.

Vanaf 1 oktober 2019 staan de eisen voor 2020 online. Officieel gaan deze eisen pas in per 1 januari 2020. Het staat een gebruiker vrij om de VMRG Kwaliteitseisen 2020 nu al van toepassing te verklaren.

Binnenkort verschijnt ook de volledige PDF van de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen 2020 onder Kwaliteitseisen/ Kwaliteitseisen in PDF.