19 januari 2022

VMRG Keurmerk steunt BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022

De 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – is vandaag gestart. Ook dit jaar steunt het VMRG Keurmerk het Beste Gebouw van het Jaar. Bij het beste gebouw hoort de beste gevel. Vorig jaar was  Van der Valk hotel Zuidas het Beste Gebouw met een gevel gerealiseerd onder het VMRG Keurmerk.

Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2021 – in te zenden tot 7 maart. Juryvoorzitter is Barbara Baarsma, hoogleraar Toegepaste Economie aan de UvA en directeur Rabo Carbon Bank.  

Vakjury onder voorzitterschap van Barbara Baarsma

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury, bestaand uit toonaangevende architecten en opdrachtgevers. Zij beoordelen de gebouwen in 4 categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De BNA is verheugd dat Barbara Baarsma bereid is om de rol van juryvoorzitter op zich te nemen. Zij is hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam, directeur Rabo Carbon Bank en ze schuift regelmatig aan bij tv-programma’s om (macro-) economische ontwikkelingen te duiden. Zij ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment: “Gebouwen die tot de verbeelding spreken en inspireren als voorbeeld van verduurzaming, betekenen heel veel voor een dorp of stad. Ik verheug me er zeer op om samen met een deskundige jury uit de veelheid van dat soort gebouwen de prijswinnaar van 2022 te mogen selecteren.”
 

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, sinds 1842) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. BNA-directeur Fred Schoorl: ‘De prijs gaat niet naar de beste architect of het mooiste gebouw, maar naar het beste gebouw met de meeste waarde voor opdrachtgever en gebruikers.” Vorig jaar was het Van der Valk hotel Zuidas het Beste Gebouw van Nederland.

Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2021 – op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden tot 7 maart. De jury zal deze editie, in het verlengde van de categorieën, extra letten op de ecologische waarden die bij de ingezonden gebouwen worden geclaimd.