14 januari 2020

VMRG Keurmerk wederom co-sponsor BNA Beste Gebouw

De 15e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar - dé architectuurprijs van Nederland – gaat 22 januari van start. Vanaf die dag zijn architecten en opdrachtgevers uitgenodigd om hun beste gebouw op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden. Het VMRG Keurmerk is wederom co-sponsor van dit event. De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury met Neelie Kroes als juryvoorzitter. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen, Particuliere Woonbeleving. De uitreiking vindt plaats op 14 mei 2020. 

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was de Amsterdamse Noord/Zuidlijn (BenthemCrouwel) het Beste Gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar de Tilburgse LocHal, ontworpen door Civic en Braaksma & Roos. 


Niet de mooiste, maar beste gebouwen 

Neelie Kroes ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. Voor de discussie over architectuur lijkt het haar waardevol dat gebouwen niet alleen worden beoordeeld op schoonheid en duurzaamheid “maar ook op hun meerwaarde met betrekking tot bijvoorbeeld leefbaarheid of werkgeluk. Wat dat betreft zijn de meest impactvolle gebouwen voor mij de beste gebouwen.” 
BNA-directeur Fred Schoorl: “We zijn heel blij met mevrouw Kroes als eminent juryvoorzitter. Zij kan als oud-minister zowel met gezag spreken over de inrichting van Nederland, staat middenin de technologische ontwikkeling en inclusiviteitsdiscussie en toont zich enthousiast over innovatief ondernemerschap. Zaken die bij de BNA Beste Gebouw-verkiezing zeker van belang zijn. Overigens: wij kiezen om en om ieder jaar voor een vrouwelijke of mannelijke voorzitter. Dat spreekt haar ook zeer aan, denk ik.”

Juryteam: architecten en opdrachtgevers

Juryvoorzitter Neelie Kroes (1941) Kroes is momenteel werkzaam in diverse (inter-)nationale bedrijfsbesturen, waaronder Salesforce. Daarnaast bekleedt zij verschillende niet-zakelijke functies bij Stichting LittleBitz, Stichting Rijksmuseum, Vrouwenhart en AMREF Flying Doctors. Eerder was Kroes Special Envoy for start-ups in Nederland en leidde zij het StartupDelta-initiatief. Daarvoor was ze 11 jaar lang EU-commissaris, achtereenvolgens voor het mededingingsbeleid en voor de Digitale Agenda voor Europa. Tijdens haar laatste ambtstermijn was ze ook vicevoorzitter van de Europese Commissie. Van 1982 tot 1989 was Kroes minister van Vervoer, Openbare Werken en Telecommunicatie. Sinds jaar en dag is ze een internationale voorvechter voor de positie van vrouwen in met name de technologie-industrie en het bedrijfsleven. Ronald Schleurholts (1972) is architect en partner bij Cepezed. In 2009 werd Schleurholts door het European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies verkozen tot de 40 invloedrijkste jonge Europese architecten. Tussen 2010 en 2015 was hij bestuurslid van de BNA. In 2019 werd hij geselecteerd voor de ABN AMRO Duurzame 50. Saartje van der Made is architect en partner bij BenthemCrouwel. Van der Made heeft aan diverse projecten gewerkt, uiteenlopend van musea, de buschauffeursruimte op Amsterdam Centraal, de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en het nieuwe hoofdkantoor van de Nederlandse Goede Doelen Loterijen. In 2019 won ze de Talent met Toekomst Award met lof van de jury voor haar belangrijke en beslissende rol in het Noord/Zuidlijn-project. Jolijn Valk is architect en eigenaar bij Urban Echoes. Valk was finalist bij de Next Step Award 2019. Emile Spek is directeur Huisvesting en Techniek bij het AMC. Op twee locaties in de hoofdstad vernieuwt het Amsterdam UMC zich als onderdeel van het veranderend zorglandschap. Hij verdiept zich daarbij onder meer in de vraag wat consequenties van e-health en digitalisering kunnen zijn voor de fysieke zorg- en onderzoeksomgeving. Rob van Kalmthout is directeur Concepten bij Heijmans Vastgoed. Zijn ervaring ligt veelal in binnenstedelijke herontwikkelingen met een focus op wonen en leefbaarheid. Hij is tevens voorzitter van de cross-commissie van het Architectenregister en mede-oprichter van Quintessens, een stichting ter bevordering van de architectuur

Foto: Van linksboven naar rechtsonder: Rob van Kalmthout, Neelie Kroes, Emile Spek, Saartje van der Made, Ronald Schleurholts en Jolijn Valk.