7 januari 2019

VMRG Keurmerk wederom sponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar

De 14e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – gaat 22 januari van start. Ook dit jaar is het VMRG Keurmerk één van de sponsors. Vanaf 22 januari a.s. zijn architecten en opdrachtgevers uitgenodigd om hun beste gebouw op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden. De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury met Jort Kelder als juryvoorzitter. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen, Particuliere Woonbeleving. De uitreiking vindt plaats op 17 mei 2019. 

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was Het Gelders Huis (Team V Architecten) het Beste Gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar het Eindhovense wooncomplex Space-S, ontworpen door Inbo.

Niet de mooiste, maar beste gebouwen

Jort Kelder ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment, en vindt het waardevol voor de discussie over architectuur dat gebouwen niet alleen worden beoordeeld op schoonheid maar ook op hun meerwaarde met betrekking tot sociale cohesie en leefbaarheid. “Ik verheug mij zeer op het komende jureringsavontuur in de vaderlandse architectuur. Hoewel een leek heb ik altijd interesse in de bouwkunst gehad. Niet alleen vanwege de mooie gebouwen, vooral ook vanwege de lelijke creaties die nog generaties het oog bezoedelen.” BNA-directeur Fred Schoorl: “Met Jort Kelder hebben we misschien wel een surprise voorzitter. Een kritische beschouwer die zijn liefde voor architectuur en zorg over de aarde niet onder stoelen of banken steekt. Zijn duinhuis op de eilanden is daarvan een mooie illustratie.”

Juryteam: architecten en opdrachtgevers

Juryvoorzitter Jort Kelder (1969) is journalist, columnist, televisiepresentator en veelgevraagd moderator en talkshowgast. Hij studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht. Momenteel is hij onder meer co-presentator van discussieprogramma Buitenhof en presenteert hij het NPO1-radioprogramma Dr. Kelder en Co. Naast Kelder wordt de jury gevormd door drie architecten en twee opdrachtgevers. Renkse van der Stoep (1974) startte onlangs haar eigen architectenbureau ROFFAA, daarvoor was zij o.m. werkzaam bij MVRDV, Inbo en was zij Partner bij KCAP Architects & Planners. Daarnaast is ze sinds juni 2018 ook Hoofd van het Masterprogramma Architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Chantal Schoenmakers (1983) was in 2017 genomineerd voor de ARC17 Young Talent Award en in 2018 was zij één van de finalisten van het Next Step Program voor jonge architecten. Schoenmakers is medeoprichter van design- en architectuurstudio IWT, ze studeerde af als interieurarchitect, waarna zij twee jaar werkzaam was bij MVRDV. Ferdi Licher is directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). Hij is verantwoordelijk voor de bouwregelgeving en bouwkwaliteit, en voor de energietransitie in de gebouwde omgeving. Daarnaast houdt hij zich bezig met de transitie naar aardgasvrije wijken, met vergaande verduurzaming van alle gebouwen in Nederland, met circulair en klimaat adaptief bouwen en met innovatie in de bouw. Jeroen van Schooten (1960) heeft samen met Do Janne Vermeulen de creatieve leiding bij Team V architectuur. Recent gerealiseerde projecten: Landgoed Sparrendaal, het gerenoveerde a.s.r. hoofdkantoor in Utrecht en Het Gelders Huis (winnaar BNA Beste Gebouw 2018) in Arnhem. Van 2008 tot 2017 was Van Schooten bestuurslid van de Dutch Green Building Council, sinds kort is hij voorzitter van het Professional Experience Programme (PEP) voor afgestudeerde ontwerpers. Bianca Seekles (1974) is directievoorzitter van ERA Contour BV, zij richt zich met haar bouwbedrijf op buurtontwikkeling en transformatie in bestaand stedelijk gebied. Seekles studeerde Bouwkunde & Architectuur aan de Hogeschool Rotterdam, en deed een vervolgopleiding aan Nijenrode.