8 september 2021

Wereldprimeur bij glasfabrikant Pilkington Nederland

Bij glasfabrikant Pilkington Nederland uit Enschede, onderdeel van de NSG Group, wordt gewerkt aan een wereldprimeur op glasgebied. Vanuit een Europees project (Envision - Horizon 2020) wordt bij het hoofdkantoor in Enschede aan de Hoeveler een geveldeel geïnstalleerd waarbij glasinnovaties wetenschappelijk worden getest. Het samenvoegen van verschillende innovaties in 1 ruit maakt het project uniek. De gevel wordt in de loop van september 2021 operationeel. 

In het project is beglazing opgenomen die duurzame energie opwekt. De technologie is gebaseerd op basis van Pilkington Sunplus™ BIPV, dit is energie genererende beglazing met een optimale balans tussen doorzicht en opbrengst. De totale glassamenstelling is een triple eenheid waardoor het glas voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van isolatie. De beglazing is geïntegreerd in het RT82HI+ kozijn van Kawneer. Dit is een innovatief, modulair raam- en deursysteem en is voorzien van een Passiefhuis phB certificaat. 

Naast de eigenschap dat het glas energie opwekt, is in de buitenste spouw geïntegreerde zonwering toegepast; Pilkington Insulight™ met ScreenLine®. De jaloezieën bevinden zich dus tussen het glas en worden door middel van een sensor elektronisch aangestuurd waardoor in een vroegtijdig stadium geanticipeerd kan worden op de weersomstandigheden. In de praktijk betekent dit maximale zonwering tijdens warme periodes en een uitgebalanceerde maximale zoninstraling tijdens koudere periodes, in beide gevallen zonder dat de zon het doorzicht verblindt. Grensverleggend is de combinatie met een andere NSG Group innovatie: Pilkington Insulight™ HeatComfort, dit verwarmbare glas heeft de potentie om onder specifieke condities zowel traditionele als huidige verwarmingstechnieken te vervangen. De onzichtbare en geruisloze techniek is gebaseerd op infrarood warmte en wordt aangestuurd door (duurzame) elektriciteit. Deze multifunctionele glaseenheid past in een gezonde werkomgeving en omvat alle ingrediënten om een kantoorunit gedurende het gehele jaar duurzaam te voorzien van de vereiste wensen op het gebied van koelen en verwarmen. 

Naast deze beglazing bestaat het nieuwe geveldeel gedeeltelijk uit ondoorzichtige BIPV-panelen; Pilkington Sunplus™ BIPV Spandrel. Deze dichte panelen zijn ook samengebouwd tot isolerend triple glas, aan de binnenzijde is een digitale print in een marmerstructuur aangebracht op de beglazing. Van de buitenste ruit zijn dus de monokristallijn zonnecellen gelamineerd tussen een combinatie van extra helder en geëmailleerd glas, de binnenzijde is een duurzaam alternatief dat glas kan bieden op het hedendaagse marmer.    
Op het pand zijn een pyranometer en geavanceerde sensoren aangebracht die vanuit het Europese consortium door TNO gedurende 1 jaar nauwkeurig gemonitord worden. Het geheel wordt via slimme domotica aangestuurd. De data wordt gekoppeld met de verkregen energetische data waardoor er wetenschappelijk onderbouwde inzichten ontstaan in de (samen)werking van de verschillende innovaties.  

Samengevat genereert de beglazing duurzame energie, is een verwarmingselement en is het niet alleen isolerend, maar ook zon- en geluidswerend. De beglazing voor dit project is geproduceerd door Pilkington Nederland op de speciaal ingerichte en aangepaste productielijn. Pilkington Nederland is een door de NSG Group officieel erkende testlocatie voor de ontwikkeling van innovatieve isolatieruiten.  De renovatie van dit deel van de gevel kwam tot stand door een constructieve samenwerking tussen NSG Group, Droste Bouw, Alkondor Gevelbouw, Beckmann elektrotechniek, Denko Domotica, Vestaxx GmbH, Pellini Sarl, Kawneer, TNO, Leferink Architecten, Bonke Schilderwerken en Smooth Vision.  
Het Europese Envision Horizon 2020 Consortium bestaat uit: TNO, AkzoNobel Decorative Coatings, Electricité de France (EDF), Pilkington Nederland BV, Pilkington Deutschland AG & NSG Group, RINA Consulting (RINA – C), BERGAMO TECNOLOGIE SP.Z o.o. (BG Tec), University of Genoa - Thermochemical Power Group, Emergo Hout & Bouw B.V., NBArchitecten

ENVISION has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 767180.