Kindcentrum de Samenstroom, Hellevoetsluis

VMRG leden
Goemaat aluminium B.V.
VMRG partners
Aluprof Nederland
Opdrachtgever
EduMare en Kinderkoepel Groep
Architect
de Zwarte Hond
Aannemer
Cordeel
Opleverdatum
Januari 2022
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
Aluprof Nederland BV
Projectbeheerder
Aluprof Nederland

Over het project

In het Kind Centrum (KC) Vermaatterrein hebben drie basisscholen en een kinderdagverblijf een plek. Het schoolgebouw staat op een vierkant plot, centraal op het Vermaatterrein. Volgens het stedenbouwkundig ontwerp van Delva Landscape is hier een stoere, diverse wijk gerealiseerd geïnspireerd op het bestaande industriële erfgoed van de oude rubberfabriek.

Het ontwerp van het KC refereert naar de historie van deze plek: de sheddaken, het ruige cortenstaal, de overmaat van de entrees. Toch is het stoere, compacte gebouw detailrijk en ontworpen vanuit het perspectief van het kind. De plint van het gebouw, waar de jongste kinderen les zullen krijgen is bijvoorbeeld volledig transparant en open. Vanuit het klaslokaal kunnen de kinderen zo naar buiten. De veranda creëert spannende speelplekken en zorgt ook meteen voor zonwering. Om die reden is de veranda dieper in de zuid gevel. De verdieping is stoerder en geslotener, hier hebben de oudere kinderen hun domein. Het daglicht komt hier het gebouw binnen via de sheddaken.

Flexibiliteit speelt een grote rol in het ontwerp aangezien het KC toekomst-proof zijn. Bij veranderende onderwijsinzichten moet het gebouw eenvoudig aan te passen zijn. Ook is er al rekening gehouden met ingroei door de twee groene daktuinen waar op termijn nog twee extra clusters (voor elk 75 kinderen) kunnen worden gerealiseerd.

Voor het onderdeel aluminium kozijnen is er gekozen voor MB-Ferroline.