15 maart 2021

TOjuli centraal tijdens webinar DUCO

Tijdens de eerste DUCO Online Session rond het thema BENG vorig jaar bleek het al duidelijk. TOjuli is een onbekende voor velen in de branche.  De comforteis is op 1 januari in het leven geroepen om oververhitting in nieuwbouwwoningen tegen te gaan. De specialist in ventilatie en zonwering organiseert daarom op dinsdag 11 mei het TOjuli webinar. Adviseur Rob Daniëls bij bureau Cauberg Huygen en technisch-commercieel adviseur Michel Mengerink tonen oplossingen om deze indicator te remmen op een natuurlijke manier.

Tijdens dit webinar legt technisch-commercieel adviseur Michel Mengerink uit wat TOjuli in de praktijk inhoudt. Mengerink: “Woningen zijn door de strenge energienormen steeds beter geïsoleerd. Tegelijkertijd worden de zomers steeds heter, waardoor het risico op oververhitting toeneemt. Vooral omdat woningen nu massaal gebouwd worden met grote glaspartijen.

Natuurlijke TOjuli remmers

Terecht dat sinds 1 januari 2021 dan ook rekening wordt gehouden met het beperken van het risico op temperatuuroverschrijding.  Dit is vastgelegd in de TOjuli-eis. De uitdaging bij het ontwerpen van een woning verschuift van ‘hoe woningen op een energiezuinige manier verwarmd kunnen worden’ naar ‘hoe ze in warme periodes op een energiezuinige manier koel houden’. Deze uitdaging nemen we als zonweringfabrikant graag aan. 

Dat doet DUCO door optimaal gebruik te maken van natuurlijke technieken, legt Mengerink uit. “Geen airco’s en andere energieverslindende apparaten, maar heel simpel: door middel van buitenzonwering en intensieve nachtkoeling. Beide hebben een gunstig effect op de thermische massa en zorgen voor een efficiënte en energiezuinige verlaging van de koellast. Dat geldt voor zowel grondgebonden woningen als hoogbouw.”

Inspirerende sessie

Welke knelpunten doen zich voor bij het voldoen aan de eis voor TOjuli? Welke natuurlijke concepten zijn er van toepassing in hoogbouw? Verhoogt CO2-sturing op de ventilatie de TOjuli waarde? Samen met Rob Daniëls van Cauberg Huygen duikt Mengerink in op deze en vele andere vragen.

Het webinar TOjuli vindt plaats op 11 mei van 10u00 tot 11u15. Inschrijven doet u via https://www.duco.eu/nl/webinartojuli