25 februari 2021

VMRG Keurmerk steunt wederom BNA Beste Gebouw

De 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – is begonnen. En ook dit jaar is het VMRG Keurmerk co-sponsor. Bij het beste gebouw past de beste gevel. Het Beste Gebouw van 2020, Forum Groningen, én Publieksprijs 2020, DOMUSDELA in Eindhoven, zijn beide gerealiseerd onder het VMRG Keurmerk en voldoen daarmee gegarandeerd aan de hoge VMRG Kwaliteitseisen
Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2020 – op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden voor 4 april.

Vakjury onder voorzitterschap van Alexander Pechtold 

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury, bestaand uit toonaangevende architecten en opdrachtgevers. Zij beoordelen de gebouwen in 4 categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De BNA is verheugd dat Alexander Pechtold bereid is om de rol van juryvoorzitter op zich te nemen. Hij ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. Pechtold: “Cruciaal voor de samenleving is dat we inzetten op architectuur die niet alleen economische waarde maar ook ecologische en sociale waarde vertegenwoordigt. Dat hoop ik ook terug te zien in de oogst van 2020.” 

BNA GVHJ collage-jury-gvhj-2021.jpg

 Van linksboven naar rechtsonder: Marjolein van Eig, Alexander Pechtold, Pieter Bannenberg, Tobias Verhoeven, Murtada Alkaabi en Josja van der Veer.

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was Forum Groningen het Beste Gebouw van Nederland, naar ontwerp van NL Architects. De Publieksprijs ging naar DOMUSDELA in Eindhoven, ontworpen door Diederendirrix en Architecten En|En. BNA-voorzitter Francesco Veenstra: “Niet het mooiste gebouw of de beste architect, maar het beste gebouw wint. Dat kan ook een huis of een klein gebouw zijn, als dat de meeste meerwaarde heeft voor mens en maatschappij.” 

Juryteam

Juryvoorzitter Alexander Pechtold is directeur van het CBR. Sinds zijn afscheid van de politiek (hij vertegenwoordigde D66) in 2018 bekleedt Pechtold diverse bestuurlijke functies in het publieke domein. Daarnaast is hij namens het Presidium van de Tweede Kamer onafhankelijk procesbegeleider bij de verbouwing van het Binnenhof. Pieter Bannenberg is medeoprichter van NL Architects, winnaar van BNA Beste Gebouw 2020 met Forum Groningen. Tobias Verhoeven is directeur van ontwikkelaar Synchroon. Daarnaast is hij bestuurslid bij Arcam en Neprom. BNA en Synchroon zijn initiatiefnemer van Next Step Program(.nl), het ontwikkelprogramma voor jonge architectenbureaus. Josja van der Veer is directeur Ruimte en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam. Van der Veer heeft een loopbaan in stedelijke ontwikkeling vanuit verschillende rollen: als onderzoeker, adviseur, gebiedsontwikkelaar, belegger en als opdrachtgever voor de VU-Campus. Murtada Alkaabi is als architect bij KCAP Architects betrokken bij gebiedstransformaties in binnen- en buitenland, van de Utrechtse Merwedekanaalzone tot Sewoon Grounds Seoul. Daarnaast runt hij samen met Mohammed Reza Alkaabi Studio To Create, Architecture & Urbanism. Marjolein van Eig is architect en eigenaar van BureauVanEig in Rotterdam. Daarnaast is ze gastdocent aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en schrijft ze over architectuur voor Architectenweb.