26 november 2019

Buitenzonwering en nachtkoeling

Ontdek de totaaloplossing voor comfortabel wonen in draaglijke binnentemperaturen op de Renson-stand 1.410 / 1.510 op Polyclose.

De uitdaging van vandaag is om woningen te ontwerpen in functie van het comfort van de bewoner. En daarbij is oververhitting binnenshuis absoluut te vermijden. Renson engageert zich op dat vlak met een slimme totaaloplossing van dynamische buitenzonwering en intensieve ventilatie. Zo is het zelfs op warme dagen mogelijk om de binnentemperaturen draaglijk te houden, op een natuurlijke manier, zonder stroomverslindende airco. Belangrijk is wel om daar vanaf het eerste ontwerp van een woning rekening mee te houden.

Zeker nu het aantal warme dagen per jaar zelfs nog zienderogen stijgt, is de zoektocht naar alternatieven om binnentemperaturen in bedwang te houden meer dan ooit ‘hot’. Controle over het binnenvallend zonlicht (via dynamische buitenzonwering) is dan één van de efficiënte oplossingen, maar om het binnen ook effectief te laten afkoelen is meer nodig, namelijk: nachtkoeling of intensief ventileren via grote raamroosters. Inbraak-, water- en insectenwerend als die zijn, kan je die in warme perioden zonder zorgen de hele nacht laten open staan. Via die raamroosters kunnen grote  hoeveelheden koelere lucht ’s nachts het interieur helpen afkoelen. Wanneer dat 5 luchtwissels per uur oplevert, kan dat de binnentemperatuur in de zomer tot maar liefst 5 graden laten dalen: natuurlijk en gratis. De raamroosters voor intensieve nachtkoeling zijn voorzien van een muggengaas en zijn inbraakwerend.

Het is sowieso bij elk rooster van belang dat het zo in- of opgebouwd én gemonteerd is dat het inbraakvertragend werkt. Zeker op plaatsen die bereikbaar zijn of waar een kruk of slot in de buurt zit. Afhankelijk van het type en de vereiste klasse zijn de inbouwroosters van Renson om die reden voorzien van versterkte inox montagedoken (RC2) of van stalen staven om in de muur te bevestigen (RC4) en worden opbouwroosters gemonteerd met inbraakvertragende schroeven. Alle zichtbare delen van de inbraakvertragende roosters van Renson zijn 100% in aluminium uitgevoerd, met het oog op een strakke esthetische afwerking en een optimale duurzaamheid (geen roestvorming mogelijk).