10 december 2020

Vorsselmans wint Schrijnwerk award met project Douaneloods te Essen

De firma Vorsselmans uit Loenhout wint voor de derde keer in vier jaar tijd de prestigieuze schrijnwerk award. In 2020 gebeurde dat met het innovatieve renovatieproject van een oude Douaneloods in de gemeente Essen.

De douaneloods op de grens tussen België en Nederland imponeert door haar omvang. Het gebouw uit 1902 werd decennialang gebruikt om goederen over te laden die per trein de grens overstaken. Door het openstellen van de grenzen verloor de douaneloods mettertijd haar functie en zo lieten leegstand en verwaarlozing hun sporen na. In 2010 kocht de gemeente via het Autonoom Gemeentebedrijf Essen de inmiddels als monument beschermde loods aan om ze van verder verval te behoeden. De organisatie Kempens Landschap zet sinds 2013 mee zijn schouders onder het uitdagende project en begeleidde het hele proces van restauratie en herbestemming. 

Duurzame toekomst

Zonder inbreuk te doen aan het industriële karakter van de douaneloods, onderging het gebouw een totaalrestauratie. Architectenbureau aNNo begeleidde de restauratie die werd uitgevoerd door Group Monument en Vorsselmans.” Het gebruik van het gebouw is vandaag in handen van Robotland.  
De blikvanger van de douaneloods bevindt zich in het dak. “De historische lichtstraat, waarvan het originele glas allang verdwenen was, werd voorzien van ‘Building Integrated Photo Voltaics’ of BIPV panelen. Maar liefst 800m2 glas zal vanaf nu licht doorlaten en tegelijkertijd elektriciteit opwekken. Dit staaltje technologie is een niet alledaagse installatie in een beschermd monument en werd ontworpen en geplaatst door Vorsselmans. Deze installatie is onderdeel van het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland project DEMI MORE wat staat voor Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives More.”

Schrijnwerk award

De Schrijnwerk award wordt uitgereikt door het vakblad Schrijnwerk en toegekend aan het meest prestigieuze en/of innovatieve project met aluminium schijnwerk. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury die vertrouwd is met de sector. ‘Het feit dat we deze award reeds voor de derde maal in vier jaar tijd in ontvangst mogen nemen, maakt ons enorm trots’ – dixit Mark Vorsselmans, CEO Vorsselmans nv. ‘Dat we dit project zo vlak bij ons bedrijf in de Noorderkempen hebben mogen realiseren, hebben we te danken aan een goede samenwerking met alle partners in het bouwteam’. Vorsselmans zet altijd in op het leveren van topkwaliteit. Waar mogelijk gecombineerd met innovatieve toepassingen. 

Over Vorsselmans

Vorsselmans is nog steeds een familiebedrijf dat werd opgericht in 1972 door Stan Vorsselmans. Vandaag wordt het bedrijf geleid door de 2e generatie, en stelt het 175 medewerkers te werk. Ondanks de moeilijke Covid-tijden, doet het bedrijf het momenteel zeer goed. Vanuit Loenhout zijn ze actief in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met name deze laatste baart hen wel wat zorgen vanwege de nakende Brexit. De groei van het bedrijf gaat ook gepaard met de zorg voor de medewerkers en de omgeving. Zo zetten ze naast innovatie ook sterk in op opleidingen, duurzaamheid en veiligheid. De zoektocht naar goede medewerkers is dan ook een full time uitdaging om de toekomst te garanderen.