20 maart 2019

Vorsselmans zoekt en vindt opportuniteiten in Brexit

Nu het Verenigd Koninkrijk ook écht uit de EU lijkt te gaan verdwijnen, steken tientallen vragen de kop op bij wie zaken doet over het Kanaal. Ook bij Mark Vorsselmans, CEO van het Loenhoutse aluminiumbedrijf: “Natuurlijk is die Brexit een belangrijke gebeurtenis. Zeker voor een familiebedrijf als het onze dat een vijfde van zijn omzet in de UK realiseert. Maar ik ga er mijn slaap niet voor laten. We gaan doen wat ondernemers doen als er moeilijkheden opduiken: ondernemen.”

Van nul naar twintig procent in vier jaar

Het eerste UK-project van Vorsselmans dateert pas uit de tweede helft van 2015. Vorsselmans: “We bouwden in Oost-Londen mee aan een woontoren met 250 units – een heel indrukwekkend bouwwerk. Die referentie leverde ons in de jaren daarna steeds meer opdrachten op, zodat we vandaag bijna een vijfde van onze omzet daar realiseren.”

“Werken over het Kanaal is altijd een financiële uitdaging geweest omdat Engeland niet in de muntunie zit. Maar daar bestaan hedge-technieken voor, die ons beschermd hebben tegen de terugval van de pond de voorbije drie jaar.”

Wat na Brexit? Ondernemen natuurlijk!

Vallen de nieuwe projecten in het Verenigd Koninkrijk straks stil? “Geen idee”, zegt Mark Vorsselmans eerlijk. “Als professoren en politici er niet op kunnen antwoorden, dan ik ook niet. Maar ik ben er zeker van dat onze goede partners in Engeland graag met ons zullen willen blijven samenwerken, en dat we wel een weg door de administratie zullen vinden.”

“Wat veel commentatoren bovendien vergeten, is dat echte ondernemers niet bang afwachten wat er van bovenaf beslist wordt, maar zélf actie ondernemen. Zo mikken wij nu op nieuwe opdrachten die ontstaan dankzij de Brexit. Veel bedrijven willen nu immers hun Londense stek verruilen voor een Europees hoofdkwartier. Daar liggen kansen. Zo starten we binnenkort aan het nieuwe hoofdkwartier van European Medicines Agency (EMA) dat Londen inruilt voor Amsterdam. En er zullen er nog volgen.”