17 oktober 2024

VMRG ondertekent Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027

Tijdens de digiGO D-Day op 16 oktober tekende VMRG voorzitter Joseph Kuling namens de VMRG het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027. Met het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027 geven 39 ketenpartijen handen en voeten aan standaardisering en data delen in de Ontwerp-, Bouw-, en Technieksector. 

Daarmee verbinden deze partijen zich aan de afspraak, om met elkaar - en uniform - data te gaan uitwisselen in belangrijke processen. Zoals het ontwerpen, vergunnen, bouwen en beheren van de gebouwde omgeving. In de periode 2025 tot en met 2027 voeren zij dit door met meer dan 20 maatregelen en concrete digitaliseringsprojecten. Zo zetten zij samen met ketenpartners een grote stap in digitale samenwerking, en kan er duurzamer, sneller en efficiënter worden gebouwd. Het gebruik van éénduidige standaarden en veilig en betrouwbaar data delen via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) staan bij de uitvoering van dit bestuursakkoord centraal.

Concrete maatregelen

Omdat het Bestuursakkoord bij ondertekening al direct vertaald is naar 21 concrete beleidsmaatregelen en partijen die daarvoor aan de slag gaan, is het akkoord geen papieren tijger. De 39 ondertekenaars gaan samen met marktpartijen aan de slag om de doelen te bereiken. Deze samenwerking wordt vastgelegd in digiDeals:
implementatieprojecten met duidelijke stappen, rollen en financiering, die de invoering van beleidsmaatregelen tastbaar maken.

Gedeelde ambitie

Het akkoord is ontstaan vanuit een gedeelde ambitie en gevoelde urgentie in het Bouwberaad, het belangrijkste informele overlegorgaan van de sector. Onder aansturing van voorzitter Doekle Terpstra en samen met digiGO -het platform voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving- hebben het akkoord en de bijbehorende
maatregelen vorm gekregen.

Naast de VMRG hebben partijen als Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, VNG, het
Rijksvastgoedbedrijf, NLingenieurs, BNA, Aedes, NEPROM en NVTB, TUDelft en TNO,
Ministeries en nog vele anderen  zich gecommitteerd om met elkaar de mouwen
op te stropen.

Meer over het Bestuursakkoord, Beleidsmaatregelen en deelnemende partijen, vind je
op de digiGO website.