12 januari 2023

Start verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023

De 18e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – is gestart. Het VMRG Keurmerk is dit jaar wederom strategisch sponsor. Architecten en opdrachtgevers worden uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2022 – in te zenden tot 8 maart. Juryvoorzitter is Ed Nijpels.

Vakjury onder voorzitterschap van Ed Nijpels

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury, bestaande uit toonaangevende architecten en opdrachtgevers. Zij beoordelen de gebouwen in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Particuliere Woonbeleving en Stimulerende Omgevingen. De BNA is verheugd dat Ed Nijpels bereid is om de rol van juryvoorzitter op zich te nemen. Hij is o.a. voormalig minister van VROM, was voorzitter van NLIngenieurs en was recent nog voorzitter van het Energieakkoord en Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, sinds 1842) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. BNA-directeur Fred Schoorl: ‘’De prijs is bedoeld voor het beste ontwerp dat opgeleverd is in 2022 en een excellente en evidente prestatie van betrokken partijen voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. En daarmee een concreet bewijs voor de bijdrage die architectuur kan leveren in tijden van grote crises.” 

In 2022 werd Museum Singer Laren uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar. Categoriewinnaar Identiteit en Icoonwaarde werd Rechtbank Amsterdam, winnaar categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie werd Little C, winnaar categorie Particuliere Woonbeleving werd Stories en winnaar Stimulerende Omgevingen werd Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2022 – op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden tot 8 maart. De jury zal deze editie extra aandacht besteden aan duurzaamheid en circulariteit. Iedere inzending kan daartoe de duurzaamheidskwalificatie onderbouwen met duurzaamheidslabels, denk aan BREEAM. 

Fotograaf: Christiaan Krouwels