9 april 2021

Zelfsluitendheid van inpandige woningtoegangsdeuren

Het Bouwbesluit 2012 is per 1 juli 2020 aangepast. Een belangrijke aanpassing in het Bouwbesluit 2012 op gebied van brandveiligheid is de eis dat woningtoegangsdeuren van appartementen uitkomende in een gezamenlijke hal of gang, zelfsluitend dienen te zijn bij brand. Voorheen gold dit alleen vo¬¬or woningtoegangsdeuren in portieksituaties maar het voorschrift geldt nu ook voor brandwerende woningtoegangsdeuren die grenzen aan bijvoorbeeld een corridor. 

Een openstaande woningtoegangsdeur zorgt ervoor dat de rookontwikkeling bij brand zich snel kan verspreiden in de gemeenschappelijke ruimte en vluchtwegroute. Het is daarom van belang dat de woningtoegangsdeur sluit bij brand en rookontwikkeling.

Advies voor vrijloopdranger 

Bij het toepassen van een standaard deurdranger ondervindt men bij dagelijks gebruik op een woningtoegangsdeur praktische en fysieke hinder. In de praktijk leidt dit er vaak toe dat de standaard deurdranger onklaar wordt gemaakt en hierdoor ontstaat het risico dat de zelfsluitendheid bij brand niet meer is gewaarborgd. GEZE adviseert om deze reden om op een woningtoegangsdeur een rookmelder of rookdetector gestuurde vrijloopdeurdranger toe te passen. Deze vrijloopdeurdranger vormt bij gebruik in normale omstandigheden geen belemmering en wordt alleen bij brand geactiveerd. De rookmelder of rookdetector gestuurde GEZE vrijloopdeurdranger is in meerdere installatie varianten verkrijgbaar, van opbouw tot inbouw en met geïntegreerde rookdetector of met losse rookmelder.

Aansturing met fail-safe functie

Voor de aansturing van de vrijloopdeurdranger heeft GEZE een veelzijdig assortiment beschikbaar waaronder de geïntegreerde rookdetector, de standaard gevoede 230V rookmelder in bekabelde uitvoering en de draadloze rookdetector. Alle uitvoeringen zijn met fail-safe functie uitgevoerd volgens NEN2535. Het onderhoud van deze rookmelder of -detector gestuurde vrijloopdeurdranger valt onder de zorgplicht van artikel 2.6 en dient jaarlijks geïnspecteerd te worden. Hiervoor heeft GEZE diverse mogelijkheden.