11 september 2019

Koninklijke opening van nieuw bezoekerscentrum UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

Op 7 september jl. is het nieuwe bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen. M& DB architecten maakte het winnende ontwerp voor het gebouw. 

Kinderdijk, een plaats in Zuid-Holland, is wereldwijd beroemd om zijn negentien oude windmolens. Sinds 1997 staat het Kinderdijkse molencomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen zij een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in Nederland. Om de steeds groeiende stroom van bezoekers te faciliteren is een nieuw entreegebied met een aansprekend bezoekerscentrum gerealiseerd. 

Vijf jaar geleden won M& DB architecten, van de 132 inzendingen, de projectprijsvraag die voor het ontwerp van het nieuwe bezoekerscentrum was uitgeschreven. In het gebouw zijn de entree, souvenirwinkel en café opgenomen. Vanaf het dak hebben bezoekers een panoramisch uitzicht over het molengebied. De glazen omarming van het centrum bestaat uit acht glazen gevels bestaande uit schuiframen, deuren en vast glas. Metaglas is naast trotse sponsor, producent en leverancier van deze complete transparante buitenschil.  

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opent vandaag het nieuwe bezoekerscentrum. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen. De vereniging zet zich in voor het voortbestaan, malend en draaiende houden van de wind- en watermolens in Nederland. Tijdens haar bezoek zal zij met enkele vrijwilligers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk spreken. Daarnaast krijgt ze een korte rondleiding door het bezoekerscentrum. Vanaf zondag 8 september is het bezoekerscentrum officieel open voor publiek. 

Foto: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk