Evergreen, Loenhout (BE)

VMRG leden
Vorsselmans NV
VMRG partners
Aliplast Aluminium Systems
Alumet B.V.
ISD Benelux BV
Renson NV
Reynaers Aluminium B.V.
Schüco Nederland BV
Opdrachtgever
Vorsselmans NV
Architect
LV Architecten
Aannemer
Vanhout.pro
Opleverdatum
Januari 2023
Provincie
Buitenland
Fotograaf
Yannick Milpas
Projectbeheerder
Vorsselmans NV

Over het project

‘Evergreen’, een eigen groene bijdrage van formaat

Al sinds de oprichting van Vorsselmans in 1972 loopt het bedrijf voorop in kwaliteit en duurzaamheid. Met dit nieuwe bedrijfsgebouw blikt de gevelbouwer alvast vooruit op de komende 50 jaar!
 

Bij het ontwerp en de uitvoering van de gloednieuwe ‘Evergreen’ kantoorruimtes & productiehal was er één hoofddoel: het ontwikkelen van een groen en duurzaam gebouw om Vorsselmans een nieuw tijdperk binnen te loodsen. Een tijdperk waarin Vorsselmans het voortouw wil nemen binnen de eigen bedrijfscultuur én in de gevelbouw. Het hele gebouw is een ode aan de duurzaamheid: aluminium gevelcassettes, circulaire bouwmaterialen, zonnepanelen, een elektrisch wagenpark en de toepassing van groene gevels om C02 op te vangen, automatisch ventileren met een interactief verticaal schuifraamsysteem. Er werd ook gebruik gemaakt van geavanceerde HVAC technieken en verwarming met geothermische warmtepompen.
 

Op de tweede verdieping bevindt zich de refter, in feite een polyvalente ruimte waar zich ook het ‘Vorsselmans Café’ bevindt. Hier bevinden zich 10 verticale schuiframen die met een simpele druk op de knop automatisch open­schuiven, waardoor een sterke connectie tussen binnen en buiten ontstaat. Deze unieke schuiframen werden samen met Reynaers ontwikkeld. Opmerkelijk zijn ook de 200 m2 groengevels, een samen­werking met Ecoworks en meteen één van de grootste toepassingen in de Benelux. De achterconstructie van de groengevel bestaat bovendien uit hergebruikte gevel- en raamprofielen. En in samenwerking met een imker werd voor een plaatselijke bijenpopulatie gezorgd. Ook op vlak van employer branding werpt het nieuwe gebouw nu al zijn vruchten af, vooral te danken aan de visibiliteit en het groene karakter ervan. Beloftevolle sollicitanten komen veel spontaner op dit baken af.
 

Lokale partners
Voor de uitvoering werkten Vorsselmans heel bewust samen met lokale partners. “Het project werd uitgevoerd met een bouwteam samengesteld op basis van kwaliteit en vertrouwen. Deze wijze van samenwerken bekomt volgens ons het beste resultaat”.