De Noordkade, Hendrik-Ido-Ambacht

VMRG leden
De Groot & Visser BV
VMRG partners
vandaglas b.v.
Schüco Nederland BV
Opdrachtgever
Gemeente H-I-A, Stemar Groep (H-I-A), Getgripp (Rotterdam)
Architect
Roosros Oud-Beijerland
Aannemer
Den Dunnen Bouwonderneming
Opleverdatum
Maart 2023
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
Lucas van der Wee
Projectbeheerder
vandaglas b.v.

Over het project

De perfecte coating voor De Noordkade, Hendrik-Ido-Ambacht

Stel je een architecturaal meesterwerk voor, met zijn futuristische design en opvallende glazen gevels. Meestal zie je dan strakke rechte hoeken, of ronde hoeken die worden gevormd door verschillende al dan niet licht gebogen ruiten. Zo niet in Hendrik-Ido-Ambacht, waar in 2023 De Noordkade werd opgeleverd: een gebouw met gebogen ruiten uit één stuk op alle 90 graden hoeken. De uitdaging om dit te realiseren was voor vandaglas.

 

De gebogen ruiten van dit uitzonderlijke gebouw hebben een behoorlijk korte radius, wat een sterke buiging vereist. De toegepaste zonwerende coating voor vlakke ruiten is hier niet geschikt voor. In nauwe samenwerking met de architect werd de oplossing uitgewerkt:  een vergelijkbare coating die wel geschikt is voor buiging, zonder afbreuk te doen aan het esthetische aspect van het project.  Vandaglas architecten-adviseur Roel Bosch was betrokken bij dit project:

 

“Het buigen van glas is een grote kunst. Je hebt niet alleen te maken met risico’s van vertekening – het bekende lachspiegel-effect – maar ook met afwijkende toleranties. Zeker bij een project als De Noordkade. Nadat de oplossing ook qua glasprestaties was goedgekeurd, heeft onze fabriek in Berlijn wonderschoon werk geleverd met deze perfect gebogen ruiten, die vervolgens naadloos in de gevel pasten.”

 

De Noordkade toont aan dat zelfs de meest complexe architecturale uitdagingen met de juiste samenwerking en technische expertise kunnen worden overwonnen bij vandaglas. Het resultaat is door zowel de architect als de betrokken partijen met open armen ontvangen.

 

Geleverd door vandaglas: Tripleperform® XTR 70/33 en gebogen glas Isoperform®Curved Alfa.

 

 

  • Download Vandaglas_CurvePerform_2-22_002.pdf

    Download PDF
  • Download vandaglas_-_TriplePerform_-_gamma_isolerend_driebladig_glas.pdf

    Download PDF