CPO Bouwen aan de Dijk, amsterdam

VMRG partners
Hydro Building Systems Netherlands BV > Merk Sapa
Opdrachtgever
CPO Bouwen aan de Dijk
Architect
Quay architects
Aannemer
Hooijberg B.V. Langedijk Bouw
Opleverdatum
April 2020
Provincie
Noord-Holland
Fotograaf
Joost van Manen
Projectbeheerder
Hydro Building Systems Netherlands BV > Merk Sapa

Over het project

Een prachtig gelegen stedelijk ensemble van zeven energiezuinige woningen in oranje-rode baksteen met zicht op het IJ-meer. Bouwen aan de Dijk is een CPO-project, ontworpen door Quay architects en voorbereid met Urbannerdam als procesbegeleider.

 

De stedenbouwkundige voorschriften zorgden voor een uniform en strak raster van baksteen. Achter de bakstenen banden en penanten verspringen de vloeren en per wooneenheid veranderen de beukmaten. De ramen volgen de persoonlijke wens van de desbetreffende opdrachtgever en zorgen hiermee voor een individuele en tegelijk speelse toets. Ook garages, borstweringen, erkers, balkons en loggia’s werden naar persoonlijke wens over de gevels ‘gestrooid’. Dit project is dan ook een prachtig voorbeeld dat eigenheid, diversiteit en eenheid toch kunnen samengaan en resulteren in een uniforme uitstraling. 

 

Het spel van horizontaal en verticaal geplaatste bakstenen geeft een zekere dynamiek aan het gebouw die tevens versterkt wordt door de opmerkelijke kleurverschillen in de klei. De bakstenen zijn gefabriceerd door Vogelensang in een ambachtelijke ringoven. De originele kleur van de stenen wordt verkregen door de kolen en de vlammen, niet door gebruik van kleur- of toeslagstoffen. Voor het schrijnwerk is gekozen voor aluminium ramen. De keuze voor metaal werd ook doorgetrokken naar de dakopbouw die in zink werd uitgevoerd.

 

Voor een maximale transparantie van de woningen werd geopteerd voor schuifdeuren. Confort Smartline is een geoptimaliseerde,  hoogwaardige, thermisch geïsoleerde schuifdeur van SAPA met een slanke aanzichtbreedte. Het systeem combineert deze zeer aantrekkelijke esthetische lijn met een opmerkelijke energie-efficiëntie. De schuifdeur behoort tot een geheel nieuwe generatie schuifsystemen dankzij de technische innovatie en een weloverwogen design.