Gemeentehuis, Geldrop-Mierlo

VMRG leden
JM van Delft & zn.
VMRG partners
Jansen AG NL/BE
Opdrachtgever
Gemeente Geldrop-Mierlo
Architect
Reset Architecture
Aannemer
Moeskops bouwbedrijf
Opleverdatum
November 2019
Provincie
Noord-Brabant
Fotograaf
Stijn Poelstra
Projectbeheerder
Jansen AG NL/BE

Over het project

Het stadhuis van Geldrop-Mierlo is volledig gerenoveerd en kreeg er een nieuw multifunctioneel vergadercentrum bij. Het nieuwe ontwerp van Reset Architecture herschikt de ruimtelijke ordening: het gebouw heeft nu een duidelijke entree en het communiceert beter met de omringende openbare ruimte rondom, waardoor de verbinding tussen de gemeenschap en de bestuurlijke processen verhelderd. Het vernieuwde gebouw draait bovendien volledig op elektriciteit en is dus gasloos uitgevoerd; het heeft energielabel klasse A+++.

 

Het oude stadhuis bestond uit twee gebouwen die met elkaar verbonden waren: een monumentale negentiende eeuwse villa en een gebouw met twee kantoorvleugels uit de jaren 80. Reset Architecture koppelde de villa los van het jaren tachtig gebouw om zo de monumentale kwaliteit van de villa te benadrukken.

 

Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen ( met onze Jansen Viss vliesgevels) dat tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond is ingeklemd. Door deze glazen vliesgevels ontstaat terug duidelijkheid in de samenstelling van het gemeentecomplex. De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels. De openheid van de verticale en transparante vliesgevels communiceert een gevoel van uitnodigende toegankelijkheid.

 

Profielseries: Jansen Viss