Naturalis Biodiversity Center, Leiden

VMRG leden
Alkondor Hengelo BV
MHB BV
VMRG partners
Boon Edam Nederland BV
ABT B.V.
Opdrachtgever
Naturalis Biodiversity Center
Architect
Neutelings Riedijk Architecten
Aannemer
J.P. van Eesteren
Opleverdatum
Augustus 2019
Provincie
Zuid-Holland
Fotograaf
egbertdeboer.com / scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects
Projectbeheerder
Boon Edam Nederland BV

Over het project

Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in de Zuid-Hollandse stad Leiden. Op zaterdag 31 augustus 2019 heeft het gerenoveerde en uitgebreide Naturalis Biodiversity Center opnieuw de deuren geopend. Het gebouwencomplex - ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten - is in omvang bijna verdubbeld. Het gebouw heeft een indrukwekkend atrium en bestaat uit een stapeling van museumzalen. Boon Edam leverde 2 grote, automatische tourniquetdeuren in de spectaculaire gevel voor de entree's Oost en West. ABT verzorgde het parametrische ontwerp en de geveladvisering.
 

Atrium

Bij binnenkomst door de automatische tourniquetdeur wacht de bezoekers bij aankomst in het spectaculaire atrium een verrassing: de buitengevel die een wit betonnen uiterlijk heeft, is binnen bekleed met eikenhout. Binnen het gebouwencomplex van Naturalis vormt het atrium het verdeelcentrum: van hieruit worden alle onderdelen ontsloten. Op de begane grond, onder de nieuwe tentoonstellingszalen, zijn daarbij de meest publieke functies van de instelling ondergebracht: een gratis toegankelijk educatiecentrum met de naam Live Sciences, het restaurant, de winkel en het auditorium.

 

Het ontwerp van het nieuwe Naturalis valt op door een markante, opengewerkte ‘glaskroon’. De gevels en het plafond van de hal, opgebouwd uit driedimensionale elementen, vormen samen een bladerpatroon. ABT verzorgde in opdracht van de architect het parametrische ontwerp en de geveladvisering van deze markante gevel en dak. Door het parametrische model direct te combineren met virtual reality konden alternatieven op werkelijke schaal en in de context van het gehele gebouw worden beleefd.

 

Automatische draaideuren in de hoofdentree

De automatische draaideuren met ingebouwd luchtgordijn in het plafond in de voor- en achtergevel bieden jaarlijks toegang aan een groot aantal bezoekers die probleemloos en comfortabel naar binnen en naar buiten moeten kunnen lopen. Sinds de opening op 31 augustus 2019 ontving het museum in vier maanden tijd een recordaantal van 275.000 bezoekers. In 2015, het laatste hele jaar dat het museum in de oude vorm geopend was bezochten ‘slechts’ 345.0000 mensen het museum. Door de toepassing van 2 automatische Tournex draaideuren als hoofdentrees wordt een optimale doorstroom van bezoekers gegarandeerd en blijft het binnenklimaat optimaal gescheiden van het buitenklimaat.