Campus, Lelystad

VMRG leden
Façadis Gevelbouw
VMRG partners
Eurolacke
Jonkman Coating BV
Kawneer
Opdrachtgever
Gemeente Lelystad
Architect
Kraaijvanger Architecten
Aannemer
Aannemersmaatschappij Hegeman B.V.
Opleverdatum
Juli 2021
Provincie
Flevoland
Fotograaf
Kraaijvanger Architecten
Projectbeheerder
Eurolacke

Over het project

Onderwijscampus van de toekomst
De nieuwe onderwijscampus in Lelystad ook wel Porteum genoemd, bestaat uit zeven gebouwen, drie voor het vmbo, drie voor het havo/vwo en een cultuurgebouw. De zes schoolgebouwen omvatten 30.000 m2 BVO en bieden plaats aan ruim 3.800 leerlingen. De gebouwen, naar een ontwerp van Kraaijvanger architecten, bestaan elk uit een aantal thuisbasissen waarin leerlingen het grootste deel van hun onderwijs volgen. Tussen de scholen zitten verbindende vleugels. De gevels zijn transparant regelmatig. Elk schooldeel heeft zijn eigen kleurpalet. De twee scholen, vmbo en de havo/vwo hebben elk een afwijkende gevelafwerking, respectievelijk goud en koperkleurig aluminium.


“De Bloem”
Wie van bovenaf een blik werpt op de campus zal ontdekken dat de campus de vorm van een bloem heeft. De 'bloem’ met 6 verschillende scholen die in principe autonoom functioneren, is een bron van inspiratie bij het ontwerp. Tegenover de diversiteit van de vorm is de uiterlijke expressie transparant en sober gehouden.
Geheel in deze lijn past de kleur van de aluminium profielen; Anthracite Grey (SD300C-7701620). De kleur kenmerkt zich door zijn eenvoud maar is tegelijkertijd een tijdloze klassieker.  

Voorbehandeling
De aluminium profielen zijn door Jonkman Coating  voorbehandeld volgens het  PREANO+ systeem. Dit nieuwe coatingsysteem bundelt de processen van pre-anodiseren en poedercoaten in één verticale lijn. Hierdoor ontstaat er een duurzame afwerkingslaag met een zeer hoge corrosiebestendigheid. 

Alesta® SuperDurable poedercoatings.
Als tweede beschermende laag en kleurrijke afwerking zijn Alesta® SuperDurable poedercoatings toegepast. SuperDurable poedercoatings zijn Qualicoat Class 2 gecertificeerd. Qualicoat is een kwaliteitslabel dat zich richt op proces- en productkwaliteit van poedercoatings op aluminium en gevelbouw. Door de krachtige combinatie van het PREANO+ systeem en de afwerking met SuperDurable poedercoatings wordt de levensduur van de aluminium constructies aanzienlijk verlengd en zal kleur en glans decennia lang behouden blijven.

Meer weten?