LocHal, Tilburg

VMRG leden
Facadis Gevelbouw
Staalbouw Ter Huurne
VMRG partners
Jansen AG NL/BE
Opdrachtgever
Gemeente Tilburg
Architect
CIVIC Architect en Braaksma & Roos Architectenbureau
Aannemer
Binx Smartility
Opleverdatum
November 2018
Provincie
Noord-Brabant
Fotograaf
Stijn Bollaert, Arjen Veldt
Projectbeheerder
Facadis Gevelbouw

Over het project

In De Spoorzone van Tilburg staat een parel van een gebouw: de Locomotiefhal. Al sinds 1868 wordt de plek in de volksmond ‘D’n Ateljee’ genoemd. Wanneer je daar staat, is het enige wat je kunt denken: ‘Wauw, dit was de plek waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden’. LocHal is het nieuwe publieke stadsforum van Tilburg. Het gebouw biedt plaats aan de openbare bibliotheek, co-werk ruimtes, conferentiezalen, ruimtes voor kunstenonderwijs en een grote stadshal voor publieke evenementen, exposities en debatten. LocHal ligt in een voormalige locomotiefloods in de spoorzone naast het Centraal Station; een gebied dat stap voor stap wordt getransformeerd tot een nieuw hart van de stad.


Het gebouw herbergt een nieuw soort hybride bibliotheek: Bezoekers kunnen er niet alleen boeken, andere media en wisselende collecties bekijken en lenen, het gebouw stimuleert ook de gezamenlijke productie van nieuwe informatie. Dit zal gebeuren in zogenaamde ‘lab-kamers’, thema-ruimtes die verspreid over het gebouw nieuwe verbindingen leggen met de vaste collectie.


Grote, open ruimtes en vloervelden sluiten aan bij de erfgoedwaarde van de monumentale hal en bij het idee van een ‘open’ bibliotheek. Zes mobiele en ruimtehoge doeken maken het mogelijk grote en kleine werkruimtes te isoleren of de trappartijen te transformeren tot theater- of lezingenruimte.


Het open bibliotheekgedeelte is te verdelen in verschillende zones. Bij binnenkomst komt de bezoeker in een grote centrale hal waar hij een unieke indruk krijgt van de voormalige locHal. Dit binnenplein wordt gevolgd door een serie aan trappen en terrassen die plek bieden aan ruimtes om te lezen, te werken, te discussiëren en op te treden. Via deze terrassen is er toegang tot de co-werk verdieping die omringd wordt door vergaderruimtes. Op de laatste verdieping bieden brede gangen plek aan intiemere werkplekken. Deze gangen komen uit op een publieke wintertuin met een uitzicht over de stad.

 

De bestaande gebouwschil van dit industriële erfgoed wordt vanaf het maaiveld op duurzame en maakbare wijze gerenoveerd tot een stadsbalkon. Het gebouw wordt voorzien van prachtige stalen vliesgevels die de oude stijl van het gebouw in zijn waarde laten. De grote glasvlakken en markante hoge deuren nodigen uit om naar binnen te gaan.


Bron: Civic Architects

  • Download 2020_Facades_Facadis_LocHal_definitieve_paginas.pdf

    Download PDF